Новина: Мерки за подобряване на безопасността на движението до 2020г. обсъди Областната комисия по безопасност
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
петък 16 ноември 2018 - 16:09:48

  
  oblast_denbezop18.jpg


„Нека направим така, че повече хора да се замислят за рисковете, които ни придружават като участници в движението. Нека ние като институции, организации и участници в движението по пътищата дадем своя принос за намаляване на жертвите и чрез правомощията, които имаме да работим активно в тази насока“. С тези думи, посветени на  Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия, зам.-областният управител Петър Белчев  откри днешното заседание на Областната комисия по безопасност на движението.
 На 18 ноември Денят ще бъде отбелязан в община Пещера, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите при пътнотранспортни произшествия.
Членовете на Комисията разгледаха проект на Мерките за подобряване на безопасността на движението до 2020г., представен за обществено обсъждане от Министъра на вътрешните работи. Предвидени са нови мерки в училища и детски градини, увеличаване на часовете по кормуване от 31 на 50 часа. Към момента броя на камерите за контрол на скоростта в страната са 20 на 1 милион жители. За сравнение – в Швеция те са 150 камери на 1 милион жители. Предвижда се също да се създадат условия за контрол на скоростта като за превишение на скоростта над ограниченията се въвеждат допълнителни мерки като отнемане на книжката за срок от 1 месец, спиране на автомобила за същия срок, отнемане на 13 контролни точки и глоба от 1 000 лева. В периода 2011-2017 година при произшествия в зона на завой са загинали 1 156 души, от които 49% при единични катастрофи, 39% при челен удар в насрещно движещо се МПС, 5% при блъскане на пешеходец.  На завой са били ранени 10 917 души. Всеки 4-ти загинал е от ПТП на завой. Целта е жертвите на пътя да намалеят с 50% и с 20% да бъде намален броя на ранените. В тази връзка Правителството със свое решение възлага на Министъра на вътрешните работи да изготви проект на мерки към Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата. При тежки ПТП трябва да се търси системната грешка и онова звено, което е довело до раняване или смърт на пътя. Предлагат се мерки за намаляване на смъртните случаи при пътуване по време на работа, а също мерки за подобряване финансирането на безопасността на движение по пътищата. На заседанието бе обсъден и проект на Постановление за създаване на Държавна агенция за пътна безопасност. Своите мнения, становища и предложения за изменение и допълнение на обсъжданите проекти, представиха по време на заседанието главният секретар на Областна администрация Светлан Карталов, представителите на общините Пазарджик и Пещера.

Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.pa-media.net/news.php?extend.17100 )


Време за изпълнение: 0.0700 сек., 0.0092 от тях за заявки.