Новина: Строителни предприемачи от Пазарджик и Пловдив искат законодателни промени и отпадането на бюрократични пречки
(Категория: Икономика)
Публикувано от pamedia
четвъртък 18 юли 2019 - 14:36:04Евтим Янев
Представители на строителния бранш от Пазарджик и Пловдив проведоха в Пазарджик кръгла маса по проблемите и отговорностите в строителния процес. Повод за дебата им е необходимостта от законодателни и административни реформи в сектора, които да решат проблемите в бранша.


„Идеята беше да съберем хората, които имат виждане по проблемите в строителния сектор, изслушахме и предложението до правителството на Камарата на архитектите. Те са подготвили нов закон за устройство на територията, който да бъде разделен на две: Закон за устройството и Закон за строителството, наречен Строителен кодекс. Стигнахме до заключението, че е изключително наложителна една такава промяна, защото досегашният закон е променян над 90 пъти за последните 16 години, вече не отразява сегашната действителност и по-скоро пречи на строителния процес“.  Това заяви за ПА медия инж. Евтим Янев - член на УС на Камарата на строителните в България. На работната среща снощи той обобщи основните проблеми в сектора, сред които голямата бюрокрация при приемането и въвеждането в експлоатация на сградите, изискването за едни и същи документи и за малка сграда, като гараж, примерно, и за големи обекти като болница. „Тези и подобни проблеми спъват строителния процес като цяло и отблъскват потенциални инвеститори, които не могат да се оправят в нашата действителност“, коментира още Евтим Янев.

Освен обобщение на проблемите, са приети и редица решения, искания и предложения, които ще продължат да бъдат обсъждани и в подобни срещи на камарите на инженерите, на архитектите, на строителите и на консултантите в други областни центрове. „Предстои и общо събрание на камара на строителите през септември, когато ще се приеме решение за работа в тази посока, така че нашите искания за промени да облекчат и дори да поевтинят строителния процес“, допълни Евтим Янев.

ПазарджикНовина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.pa-media.net/news.php?extend.18316 )


Време за изпълнение: 0.0698 сек., 0.0105 от тях за заявки.