Новина: Не само няма да закриват теснолинейката Септември-Добринище, но тя е сред приоритетите на БДЖ
(Категория: Интересно)
Публикувано от pamedia
четвъртък 08 август 2019 - 17:06:09

Пазарджик


От БДЖ разпространиха прессъобщение, в което се казва:

"Във връзка с появили се опасения в общественото пространство за закриване на теснолинейката, управленският екип на БДЖ държи да поясни, че в никакъв момент не е имало такива намерения, дори напротив -  работи се в посока за развитие и популяризиране на уникалната по рода си теснопътна линия на територията на страната.
 
Моментните затруднения в обслужването на влаковете по трасето през последните дни са предизвикани от възникнали аварийни необходимости за ремонти по локомотивите. Тяговият подвижен състав, който в момента обслужва теснолинейката, е морално остарял, произведен през 1965 г. и 1988 г., и резервните части за тях са изключително дефицитни, което затруднява процеса по тяхната поддръжка.
 
Текущият договор за доставка на резервни части се изпълнява от румънска фирма, като за последната получена доставка е извършена рекламация на частите. По тази причина се забавя процеса по извършване на ремонти на три локомотива.
 
За осигуряване на услугата в дългосрочен план е извършено проучване и са установени контакти с производители на такъв тип локомотиви за технологична помощ в Германия, както и за нов подвижен състав за теснопътната линия Септември-Добринище.
 
Обмисля се и вариант за закупуване на шинобуси и на специализирани мотриси."
   
  
  
  
  
 
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.pa-media.net/news.php?extend.18407 )


Време за изпълнение: 0.0668 сек., 0.0086 от тях за заявки.