Новина: Мулти Култи китчън брънч представя „Етносите на Пазарджик“
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
четвъртък 03 октомври 2019 - 17:12:54

Мулти култи

Мулти култи китчън брънч „Етносите на Пазарджик“ ще покаже кулинарни специалитети на ромската, турската, арменската, еврейската и българската общност в Пазарджик.

Събитието ще се състои на 5 октомври от 11:00 ч. в Младежки дом – Пазарджик.
Представители на най-дълготрайно установените общности в Пазарджик ще ни разкажат интересни кулинарни истории.

Със своето присъствие в нашия край, различните етноси трайно са се вписали в историческото му развитие. Заедно българи, турци, роми, арменци, евреи формират една неделима и неповторима същност.

Ще разберем, че традиционната ромска кухня е свързана с култа към семейството, децата, обредността, легендите; че арменската кухня е най-древна в света, какви са правилата на кашерната храна за евреите, как турската кухня е допринесла за характерния облик и на “балканската софра”.

И най-вече Ви предлагаме среща с представителите на общностите и мигове на споделяне, както на храната, така и на истории.
Желаещите да присъстват е необходимо да направят регистрация обявена на страницата на събитието.

Събитието се организира от сдружение „Съюз за независимо творческо общуване“ и Младежки дом - Пазарджик.

През последните две години в инициативата Мулти култи китчън, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, представихме арменската, руската и гръцката общност в Пазарджик. В Пловдив представихме индийската кухня и култура,  имахме работилница за шоколад във Фабрика за занаятчийски шоколад Гайо, насладихме се на вкуса на прясно приготвената храна от Енцо де Тони, който ни въведе в красотата и вкуса на област Фриули, Северна Италия.
 
ПРОЕКТЪТ Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА НА ПЛОВДИВ - ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019
Проектът Мулти Култи китчън представлява поредица от събития, неформални общи срещи, инициативи с включване и активно участие на чуждестранната общност.
Съюз за независимо творческо общуване е част от мрежата на Мулти култи колектив и е представител за градовете Пловдив и Пазарджик.
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.pa-media.net/news.php?extend.18711 )


Време за изпълнение: 0.0674 сек., 0.0085 от тях за заявки.