Новина: Президентът Р. Плевнелиев ще произнесе слово на Националния митинг - заря в Панагюрище
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
сряда 25 април 2012 - 16:27:31


aprilci.jpgПрезидентът на Република България ще участва в тържествата по повод 136-та годишнина от Априлското въстание в Панагюрище, съобщиха организаторите - Община Панагюрище.


Росен Плевнелиев ще произнесе слово на Националния митинг-заря, който ще започне на 1 май в 20.30 часа на централния площад „20 април“.
Тържествата ще започнат още на 30 април с концерт на Ансамбъл „Българе“ и тримата тенори на същото място и в същия час.
На 1 май сутринта от 9.00 часа е Литийното шествие от Историческия музей  до пл.” 20 Април”  със светините на Панагюрище от Април 1876-та - Поибренският сребърен кръст, придружавал Хвърковатата чета и свидетел на гибелта на Георги Бенковски; копие на Главното въстаническо знаме на ІV Революционен окръг, ушито от Райна Княгиня”; копие на Знамето на Банската чета – Знаме № 12, изработено от Иванчо Зографина.
В 9. 45 ч. на централния площад ще бъде издигнато Националното знаме на Република България , а непосредствено след това в в църквата „Свето Въведение Богородично” ще бъдат отслужени света литургия и заупокойна панихида за загиналите в Априлското въстание
Час по-късно е поклонението с поднасяне на цветя пред  Вечния огън на мемориал “Априлци”. Там ще бъде и Историческият спектакъл - възстановка „Мъжество и саможертва” с участието на Национално дружество  „Традиция”, Женско дружество „Райна Княгиня”, Обединен детски комплекс, Театър Дом- паметник,  Народно  читалище  „Виделина – 1865”- Панагюрище.
По традиция тържествата продължават на 2 май с всенародно поклонение-събор в местността „Оборище“.Там от 11.00 ч. ще бъде отслужен тържествен молебен –водосвет
Официалната церемония – поклонение ще започне със слово на Председателя на Народното събрание Цецка Цачева, след което е връчването на наградата “ОБОРИЩЕ”, учредена от Сдружението на възрожденските градове в България. Тя ще завърши с поднасяне на венци и цветя.
Точно в 12.00 часа пред хижа „Оборище” започва традиционният  Народен събор – концерт.

Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.pa-media.net/news.php?extend.2051 )


Време за изпълнение: 0.0680 сек., 0.0091 от тях за заявки.