Новина: От началото на годината в Пазарджик са регистрирани 3 ХИВ-позитивни лица
(Категория: Здраве)
Публикувано от pamedia
неделя 20 май 2012 - 16:07:54


spin200512.jpgВсяка третата неделя на месец май се отбелязва Денят за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Този ден традиционно бележи Третия етап от Националната информационна АНТИСПИН кампания. Тя се организира по Програма «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН», финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария към Министерство на здравеопазването. Тази година кампанията преминава под мотото „Едновременно здрави и достойни”. 


Към 16.05.2012 г. в България са регистрирани общо 1 532 ХИВ-позитивни лица.
От началото на 2012 г. новорегистрираните ХИВ-позитивни са 59, от които 43 мъже и 16 жени.
     Наблюдава се тревожна тенденция – повече от половината от новооткритите случаи са млади хора, на възраст от 18 до 29 години – 44%. Под 18 г. са 10% от новорегистрираните.
Данните показват, че 37% от всички новоинфектираните са лица употребяващи интравенозни наркотици. Най-голям е броят на новооткритите ХИВ-позитивни лица в столицата София – 32 лица, следват области Пловдив – 5 лица, Варна – 4 лица и Пазарджик – 3 лица.
През първите три месеца на 20112 г. са се изследвали общо 75 026 лица.
В секторите за лечение на ХИВ/СПИН у нас в момента се проследяват 735 души, като 461 от тях получават безплатна трикомпонентна антиретровирусна терапия. Медикаментите се закупуват със средства от бюджета на Министерство на здравеопазването. За осигуряването на непрекъснатост на терапията, беше създаден двумесечен резерв от медикаменти с допълнителни средства от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. В края на 2011 г., 86% от пациентите започнали терапия през 2007 г са живи и се придържат към терапията. Придържането към терапията позволява на хората да водят пълноценен живот и да са работоспособни. По данни от секторите за лечение, от началото на 2006 г. до момента са починали общо 57 човека.
Ниското ниво на разпространение на ХИВ сред общото население в България се дължи на изпълнението на една от най-мащабните здравни програми, насочени към превенция.  Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” се изпълнява от 2004 г. с финансиране от Глобалния фонд. Тя се изпълнява в общо 21 приоритетни области. Програмата подкрепя над 50 неправителствени организации, които работят сред групи в най-висок риск – употребяващи наркотици, проституиращи, лица от гей общността, лица от ромска общност, лишени от свобода, млади хора и хора живеещи с ХИВ/СПИН. От тях четири организации работят и подкрепят хората живеещи с ХИВ и СПИН.
През 2011 г. година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” е работила с над 64 484 лица от уязвимите групи (инжекционно употребяващи наркотици, проституиращи, лишени от свобода, лица от ромска общност, мъже които правят секс с мъже, деца в институции) и е достигнала до над 168 547 млади хора. Общо 96 267 лица в риск са се изследвали и са узнали своя ХИВ резултат чрез кабинетите за анонимно и безплатно консултиране за ХИВ/СПИН (КАБКИС), неправителствените организации и мобилни медицински кабинети.
    РЗИ Пазарджик се включи в Националната кампания с поредица от мероприятия в гр. Пещера.  На 18 май съвместно с Община Пещера и  МКБППМН – Пещера се проведе информационна среща.
В залата на Общински съвет д-р Н. Палийска – нач. отдел ПБПЗ от дирекция „Здравен контрол” – РЗИ Пазарджик, изнесе презентация на тема: „Превенция на ХИВ/СПИН”.  50 деца на възраст 13 - 14 години се запознаха със същността на ХИВ-инфекцията, начините на заразяване и методите за предпазване. На учениците се прожектира филмът „Клопка”, клипове от кампанията „Бъди в час” и се раздадоха здравно-промотивни материали.
След срещата в центъра на града, деца с червени балони подредиха символа за съпричастност към живеещите с ХИВ – Червената панделка.
Инициативите на инспекцията продължават с раздаване на здравно-промотивни материали и презервативи в центъра на град Пазарджик.


Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.pa-media.net/news.php?extend.2268 )


Време за изпълнение: 0.0697 сек., 0.0089 от тях за заявки.