Новина: Брациговци искат формован и гладък камък за центъра на града и корекции в проекта за ремонта
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
вторник 04 септември 2012 - 14:01:09


ГЕРБ БрациговоОбществеността в Брацигово, а също и специалисти – архитекти и строители, настояват за корекция в проекта за реконструкция на уличната мрежа, централния площад и градинките. Реализацията на проекта по мярка 322 за обновяване и развитие на селските райони вече е започнала, но местните жители не одобряват избрания материал за изграждане на улици, площади и градинки. 


Вместо евтиния неформован гнайс, който е неиздръжлив при ниски температури, тъй като в грапавините се задържа вода, те настояват да се използва каменна формована и гладка плоча. Позицията беше обявена на пресконференция в офиса на ГЕРБ в Пазарджик от общинския ръководител на ГЕРБ в Брацигово и общински съветник Борис bratsigovo.jpgМалинов, председателя на ОбС Илия Калинов и арх. Денка Николова, общински съветник от ГЕРБ. Тяхната позиция споделят и други архитекти като арх. Атанас Тосев, арх. Атанас Белемезов, и арх. Георги Цапков. Специалистите заявяват позицията си в отворено писмо, качено на интернет сайта на Общинския съвет.
Според арх. Денка Николова неформования гнайс по никакъв начин не се вписва в архитектурната среда на град Брацигово, ще внесе кич и впечатление за еклектика, като в същото време ще лиши Брацигово от неговата собствена автентичност. Този вид материал е и много нетраен, смята специалистът.
Животът на тиклите е много кратък, затова искаме пропроектиране на настилката, доплни Илия Калинов.
Съветниците от ГЕРБ заявиха, че настояват общинската администрация да направи постъпления пред регулаторния орган за корекция на проекта, както и да оповести договора с фирмата изпълнител. Проектът за ремонт на центъра на Брацигово е на стойност 1 млн. 846 хиляди лева.
Представителите на ГЕРБ заявиха, че са заели тази позиция по отношение на неподходящия за настилка материал още преди година при обсъждане на проекта в Общинския съвет, но администрацията тогава не е реагирала, а поради отсъствието на публична информираност гражданите и професионалната гилдия реагират едва сега, с началото на изпълнението на проекта, когато вече се виждат реалните резултати.
Гербаджиите се обявиха и срещу частта от проекта по отношение на 8-метровия фонтан пред Културния дом, който би закрил изгледа към историческата сграда. Илия Калинов определи и като престъпление сечта на многогодишни диви кестени в централната градска част. Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.pa-media.net/news.php?extend.2991 )


Време за изпълнение: 0.0673 сек., 0.0083 от тях за заявки.