Новина: Проф. Велислав Минеков: Теснолинейката до Добринище трябва да е част от национална програма за туризъм
(Категория: Избори 2013)
Публикувано от pamedia
петък 03 май 2013 - 11:28:17


Велислав МинековВодачът на листата на Движение България на гражданите проф. Велислав Минеков днес осъществи детската си мечта – да се качи на теснолинейката Септември – Добринище. По живописния път на железницата  го придружаваха обл.координатор Бойка Маринска и членове на предизборния щаб на партията на Меглена Кунева в Пазарджик.


Велислав Минеков"Надявам се този транспорт да има бъдеще, а единствената останала в страната ни теснолинейка да се превърне в част от национална програма за туризъм. Това съм го виждал и действа с голям успех във всички европейски страни и си заслужава да се запази. Надявам да оцелее", каза проф. Минеков.
Теснолинейка Септември — Добринище на БДЖ е единствената действаща теснопътна линия в България. Тя е с междурелсие 760 mm. Разстоянието от 125 km между крайните гари се изминава за около 5 часа със средна скорост 25 км/ч. Линията тръгва от Септември през Велинград, Якоруда, Разлог и Банско, свързвайки най-западната част на Горнотракийската низина със Западните Родопи, Рила и Пирин. Теснолинейката Септември — Добринище е известна още като Алпийската железница на Балканите – по трасето й са изградени множество изкуствени съоръжения — мостове, тунели и спираловидни изкачвания.  Гара Аврамово, намираща се на 1267 метра надморска височина, е най-високата гара на Балканите.
Гергана ТабаковаОсвен за запазване и развиване на теснолинейката като туристическа атракция, проф. Минеков застава и зад идеята за запазване на БДЖ като държавна компания:
"Печеливши железници почти няма в Европа. Те получават своите субсидии. Така е и в Германия, там непрекъснато е проблем, но те са крайно необходими да просъществуват".
Сред решилите да придружат проф. Минеков беше и втората в листата на Движение България на гражданите в 13-ти многомандатен избирателен район Гергана Табакова, която отпразнува във влака рождения си ден. За всички пасажери имаше по парче торта. Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.pa-media.net/news.php?extend.4666 )


Време за изпълнение: 0.0678 сек., 0.0089 от тях за заявки.