Новина: Началникът на Инспектората ще излезе да говори пред аксаковци
(Категория: Образование)
Публикувано от pamedia
вторник 15 ноември 2011 - 14:03:30


io_4alakov.jpg„Разбира се, че ще изляза да разговарям с възпитаниците на гимназия „Аксаков“. Те заслужават да знаят истината, да знаят всичките нарушения, които е допуснал техният директор“. Това заяви за ПАмедия началникът на Инспектората по образование Йордан Чалъков.
Преди около час ученици от гимназия „Иван С. Аксаков“ се отправиха към 


Инспектората в импровизирано шествие, което тръгна от учебното заведение. Поводът за протеста им е дисциплинарното уволнение на директора Тодор Джамбов.
Причината за неговото уволнение са общо 11 нарушения на Кодекса на труда, на колективния трудов договор, на Закона за народната просвета, на Правилника за прилагане на Закона за степента на образование и общообразователния минимум, на Наредба 6 към Закона и Наредба 4 за документите в системата на народната просвета. Нарушения има също в длъжностната характеристика на директора и в закона за държавния бюджет.
„Най-сериозното допуснато нарушение е обърканият учебен план, който води до нелегимност на дипломите. Ако не бяхме открили това нарушение по сигнал, децата щяха да излязат с нелегитимни дипломи и ако бяха пробвали с такива документи да кандидатстват в чужбина, това щеше да провали тяхното обучение поне за една година“, обясни началникът на Инспектората Йордан Чалъков.
Появилите се в дневника оценки по ЗИП История и цивилизация, без да е изучаван такъв предмет, които повтарят оценките от часовете по история са също едно от сериозните нарушения. Това доведе до нераздаване навреме на свидетелства за завършено основно образование, поясни Йордан Чалъков. Сред констатираните пропуски от страна на директора на гимназията е и нераздадено работно облекло. „Това е единственото училище, където директорът не е изпълнил този ангажимент, при положение, че средства за облекло има, но явно не е направен добър разчет на парите“, коментира началникът на инспектората.
Йордан Чалъков пое ангажимент да прояви същата строгост и по отношение на директора на училището в село Ковачево, където тече проверка след уволняването и връщането на работа на учителка, която междувременно спечели дело в съда по повод фалшифициране на заповедта й за назначаване. В момента директорът на училището е в болнични и най-вероятно неговото наказание ще се отложи до края на годината. Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.pa-media.net/news.php?extend.654 )


Време за изпълнение: 0.0734 сек., 0.0080 от тях за заявки.