Новина: Областният свика епизоотична комисия на извънредно заседание за ситуацията с бездомните кучета
(Категория: Здраве)
Публикувано от pamedia
сряда 25 юни 2014 - 17:31:03


Пазарджик Епизоотична комисияОт началото на годината в Пазарджишка област са регистрирани 42 случая на ухапвания от кучета, а Здравната инспекция в Пазарджик разполага с 89 дози противобясна ваксина. Това съобщи на извънредното заседание на Областната епизоотична комисия днес д-р Магдалена Станева - директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ Пазарджик.То бе свикано от областния управител Иван Йорданов по указания на Министерството на здравеопазването с цел предприемането на мерки за ограничаване популацията на безтопанствените кучета и разпространението на болестта „бяс”, както и във връзка с недостатъчни количества на противобясна ваксина в страната. Директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова напомни, че е необходимо общините да представят ежеседмична справка за ухапани от безстопанствени кучета, а също и за броя на тези животни.  От своя страна, представители на общините посочиха, че трудно се справят с безстопанствените животни. Проблемът е, че улавянето, транспортирането и връщането им до Зооветеринарния комплекс в Пловдив, струва скъпо на всяка община.

Областният управител Иван Йорданов призова общините, които нямат разработени наредба  и програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета по Закона за защита на животните да предприемат необходимите действия  за приемането на такива от съответните общински съвети. Той препоръча няколко общини да обединят усилията си за изграждане и поддържане на общ приют за бездомни кучета.

 Представителите на институциите се обединиха около необходимостта за по-добра координация в действията  за ограничаване популацията на безстопанствените кучета на териториятна на областта.Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.pa-media.net/news.php?extend.7160 )


Време за изпълнение: 0.0684 сек., 0.0094 от тях за заявки.