Новина: „Човеколюбие“ ще кандидатства защитеното жилище за хора с психични проблеми да стане устойчива услуга
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
сряда 04 януари 2012 - 14:25:51


4ovekolubie12.jpgСдружение „Човеколюбие” отчете изпълнението на проекта „Живот в общността”,  в рамките на който в продължение на една година беше предоставяна социална услуга в помощ на хора с психични проблеми. На заключителната пресконференция присъстваха потребителите на услугата, експерти, представители на държавни и общински институции, както и съседи на обособеното „Защитено жилище“.
Проектът е на обща стойност близо 190 хиляди лева, като 161 хиляди лева са европейско финансиране, а 


останалите – от републиканския бюджет. В рамките на проекта е създадена и първата в страната мрежа от социални служби, предоставящи услугата „Защитено жилище за хора с психични проблеми“.
В Пазарджик защитеното жилище е обособено в два апартамента, собственост на потребители на услугата, които са предоставили правото за ползване на сдружение „Човеколюбие“ за 10 години. Апартаментите бяха ремонтирани и оборудвани и шестимата потребители се настаниха в тях в средата на януари 2011 година. В продължение на година те са работили по три основни програми, по които са обучавани сами да поддържат бита и личната хигиена, да пазаруват, да разпределят бюджета си, да организират свободното си време и да реализират лични контакти. С работата по програмите експертите и трудотерапевтите са обучили потребителите да водят пълноценен живот, посочи Надежда Кузерманова, ръководител на проекта. Впоследствие са създадени и група за лични отношения, за управление на конфликти и Артклуб.
Сдружението очаква да бъде обявен конкурс,  по който ще кандидатства пред община Пазарджик и по този начин Защитеното жилище да стане държавно делегирана дейност, да стане устойчива услуга и бройката на потребителите да бъде увеличена от 6 на 8, съобщи Радослав Пешалов, управител на социалната услуга.
В рамките на проекта беше реализиран и първият Народен университет за психично здраве, като лекциите на специалистите са издадени в сборник в помощ на потребителите и за превенция на психичните болести.
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.pa-media.net/news.php?extend.998 )


Време за изпълнение: 0.0638 сек., 0.0055 от тях за заявки.