speshna_pomosht800.jpg

140 години от своето създаване ще отбележи МБАЛ – Пазарджик.  По  този повод  на 18 и 19  ноември ще се проведе двудневна научна конференция. Тържественият форум  под надслов “140 години МБАЛ- Пазарджик“ ще започне в 15ч. на  18 ноември, съобщи изпълнителният  директор на лечебното заведение д-р Красимир Темнилов.

 Директорът на Регионалния исторически музей Борис Хаджийски ще представи историята  на първата болница в Пазарджик. В научната конференция участие със свои презентации ще вземат проф.д-р Марияна Стойчева,проф. Д-р Златимир Коларов, проф.д-р Николай Ватев, доц.д-р Димитър Вучев, доц.д-р Андрей Галев, д-р Христиана Бацелова.д-р Мария Пишмишева, д-р Николай Стоянов,д-р Петър Лазов, д-р Станислав Коцев и д-р Гергана Вълева.

 В научната сесия на медицинските сестри ще се включат главната медицинска сестра на МБАЛ-Пазарджик Еленка Станчева,  главната медицинска сестра на МБАЛ „Хигия“ и председател на РК  на БАПЗГ- гр. Пазарджик Галина Цинигарова, както и старшите сестри на Спешно отделение и Урологично отделение Ангелина Сотирова и Кристина Лазарова. Предвидени са и фирмени презентации.

  Първата болница в  град Пазарджик   се открива  по инициатива на тогавашния    кмет и голям патриот  Георги Брегов. Тя се намира близо до Ески джамия. Той дарява пари за откупуване  на турския конак, в който се настанява болницата. За първи лекар-управител на болницата през 1881г. е назначен д-р Иван Драгомиров от Стара Загора, завършил в Русия. Строежът на сегашната болница започва  на 1 май 1904 г. върху площ от  60 дка в източната част на града, подарени от Никола Ламбрев. Болницата, която  се намира  близо до канала „Паша арк“, е завършена през 1906г.

 От месец  август 2000 г. със заповед на Министерството на здравеопазването публичното здравно заведение- Обединена районна болница се преобразува в "МБАЛ - Пазарджик" АД, която се управлява от Съвет на директорите.

 В момента председател на Съвета на директорите е д-р Тодор Юнаков, а зам.председател  д-р Иван Станоев. Изпълнителен директор на лечебното заведение е д-р Красимир Темнилов.

 В болницата работят над 720 души, от които 175 висш медицински персонал с една или няколко специалности, 255 специалисти по здравни грижи  и обслужващ персонал- 319 служители.

  МБАЛ-Пазарджик разполага с 420  легла, от които 392 за активно лечение.
Loading...