str_chit_zelezn.jpg

Читалището в гр. Стрелча получи одобрение за финансиране на проекта си „Подготовка и представяне на театрална постановка от самодеен театър към НЧ „Просвещение-1871 г.”, след участие в конкурс по програма ,,Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство” на Национален фонд култура (НФК) към Културното министерство.

Бюджетната рамка е за 15 000 лв, като 12 450 лв. се осигуряват от Националния фонд, а останалите 2 550 лв. са читалищно съфинансиране с бюджетни и дарителски средства.

Времето за осъществяване на проекта е идната 2022 г., когато създадената в този период постановка на Читалищния самодеен театър ще се играе пред местна публика – жители и гости на града и общината, както и пред зрители от населени места в други общини, в различни области на страната. Обсъжданото заглавие е ,,Железният светилник“, съобщи Радка Кочева от РЕКИЦ „Читалища“.

Самодейният театър към НЧ „Просвещение-1871 г.” е един от малкото читалищни такива, останали в годините в област Пазарджик. Играе на различни сцени. Участва в множество фестивали за любителско театрално изкуство, където се отличава. Има богат репертоар. В момента негов ментор и гарант за успехите е актьорът от Пазарджишкия театър Иво Русев, който през последните години е режисьор на постановките.


str_chital.jpg


Loading...