higia_skener2022.jpg

Компютърният томограф е напълно безшумен и многократно по-бърз

В болница „Хигия“ в Пазарджик днес беше отслужен тържествен водосвет – осветена беше най-новата и модерна придобивка на медицинския комплекс - последно поколение многослайдов мултидетекторен скенер. Новият компютърен томограф е открит, напълно безшумен и 10 пъти по-бърз от предходния при извършване на всички типове изследвания на глава, гръбначен стълб, гръден кош и гръдни органи, бели дробове, корем и коремни, малък таз, пикочо-полова система, опорно-двигателен апарат, всички видове ангиографии и 3D реконструкции. По време на изследванията, скенерът автоматично дозира лъчението в зависимост от килограмите и възрастта на пациента, с което се постига минимално рентгеново облъчване на организма. Освен това е с голям отвор и натоварване на лежанката, което прави възможно диагностицирането на пациенти с тегло до 230 кг, съобщиха от здравното заведение.

Апаратът е марка „Siemens“ и за разлика от другите скенери има и DEXA остеодензитометрия за изследване на костната плътност.

„Всичко, което правим е в името на пациента. Истината е, че 90 процента от диагнозите в медицината, се основават на образната диагностика. Като не говорим само за злокачествения заболявания, а и за пациенти с хронични, неврологични заболявания. Ясно е, че и диагнозата ковид е единствено и само категорична на базата на находката в скенер и не толкова на тестовете, които провеждаме, каза д-р Цветелина Спиридонова. “Като изпълнителен директор аз видях потенциал в това отделение, с много качествени специалисти, лаборанти, които са безотказни и бях длъжна да им осигуря най-добрата апаратура, за да могат да покажат своя потенциал“, допълни тя. Щастлива съм, че на пациентите няма да им се налага да пътуват до други градове, защото вече имат най-добрата апаратура тук. Освен това сме се постарали да им е и красиво, топло, и уютно. Остава да си пожелаем и да потвърждаваме само добри диагнози, каза още д-р Спиридонова.

Новата придобивка на болница „Хигия“ беше осветена от отец Петко Еленкин в присъствието единствено на медици от болницата.

Снимки: Болница "Хигия"
Loading...