dervishi_kukeri_varvara2019.jpg

Септемврийското село Варвара е домакин на третия кукерски фестивал „Дервиши-Варвара 2022”. Събитието е на 3 април 2022 г.  Във фестивала ще участват кукери от цялата страната.  На стадиона на футболен клуб „Балкан” от 9:30 часа ще започне представянето на кукерите. Фестивалът е без конкурсен характер.

След две годишно прекъсване, поради настъпилата епидемиологични обстановка в световен мащаб,  фестивала отново е възобновен. Първото издание на фестивала е през 2018 година. Организатори са Кметство Варвара, Народно читалище „Селска пробуда 1927“, със съдействието на Община Септември.

Основната цел на фестивал „Дервиши Варвара” 2022 е да представи пред съвременността богатството на  българските традиции, свързани с кукерските игри и да допринесе за съхраняването, и обогатяването на духовното българско богатство, сподели Иванка Трендафилова от НЧ„Селска пробуда 1927”.

  Варвара е единственото селище в Пазарджишка област, в което кукерите излизат традиционни в нощта срещу Васильовден. Характерни за селото са животинските маски, като всяка година се изработват нови и се ползват само веднъж. Подготовката им започва още от октомври, а специфичната технология се предава от баща на син.

Думата „дервиш” или „дарвиш” има персийски произход, като навлиза у нас през арабския.  Нейният корен „дар” на български се превежда като врата. Дервиш буквално означава човек, който ходи от врата на врата. Такава е и мисията на варварските дервиши - да прогонят злото от всяка къща.
Loading...