georgi_kenderov_kolaj2.jpg

ДЪРЖАВЕН АРХИВ – ПАЗАРДЖИК

ГЕОРГИ КЕНДЕРОВ – АДВОКАТ, ДЪРЖАВНИК, ОБЩЕСТВЕНИК

125 години от рождението му

На 13 април се навършват 125 години от рождението на Георги Кендеров – кмет на Община Пазарджик и депутат в XXV Обикновено Народно Събрание. Георги Кендеров оставя трайни следи в обществения и политически живот на Пазарджик. С дейността си като адвокат и кмет на Пазарджик си спечелва всеобщо уважение и известност сред населението на града. Именно популярността му носи място в Народното събрание, където Кендеров е един от депутатите обявили се в защита на българските евреи.

Георги Петров Кендеров е роден на 13 април 1897 г. в Пазарджик. Баща му Петър Коцев Кендеров е занаятчия, а майка му Бинка Кендерова – домакиня. Семейство Кендерови е многодетно: трима сина Георги, Стоян и Димитър, и две дъщери – Катя и Елена. Георги Кендеров учи в родния си град, където завършва основно и средно образование през 1915 г. След избухването на Първата световна война и влизането на България в нея е мобилизиран към 20-ти артилерийски полк на Южния фронт. През 1917 г. е произведен в чин подпоручик.

Georgi Kenderov Image001

Георги Кендеров. 1938 г.

След войната и демобилизацията на българската армия през 1918 г. се записва в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1922 г. завършва университета и се установява на адвокатска практика в Пазарджик. Година по-късно сключва брак с Мария Илионова Стамболиева, дъщеря на известния пазарджишки общественик Илион Стамболиев. От брака си имат три деца – Лилия, Петър и Иван. Наред с пряката си адвокатска дейност Георги Кендеров се включва активно в културния и обществен живот на града. С братята си членува в музикално дружество „Маестро Георги Атанасов“. Председател е на водоснабдителна кооперация „Извор“, подпредседател е на читалище „Виделина“, заема и други обществени постове.
През 1934 г. се включва и в политиката като става кмет на Пазарджик. Под негово ръководство градът е благоустроен и модернизиран. Приема се нов градоустройствен план. Извършва се нова регулация, павиране и озеленяване на улиците. Поставя се началото на кварталните паркове и градини. Остров „Свобода“ придобива модерен, европейски вид с широките алеи и цветни градини, детски площадки, шадравана и пещерата с електрическо осветление. Проектира се изграждането на колодрум, плаж и паметник на Алеко Константинов в „Острова“. Продължава строителството на училища, здравни лечебници, старчески дом, разширение на болницата. Отпуснати са субсидии на самодейния театър и на читалищата. Това са годините, в които Пазарджик се превръща в развит индустриално-земеделски град. За приноса му като кмет на Пазарджик, Георги Кендеров е награден с орден „За граждански заслуги".

Georgi Kenderov Image002 Georgi Kenderov Image003
Георги Кендеров в работния му кабинет като кмет на Пазарджик. 1936 г. Георги Кендеров на прощален банкет с общинските служители в Пазарджик, по случай назначаването му за гл. секретар на МВРНЗ. Пазарджик 15 февр. 1938 г.

След изтичане на мандата му като кмет Пазарджик в началото на 1938 г. е назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи и народното здраве (МВРНЗ) – с министър д-р Николай Николаев, в правителството на Георги Кьосеиванов. На този пост остава кратко до началото на 1939 г. През януари 1940 г. се кандидатира за депутат в изборите за Обикновено народно събрание (ОНС) и бива избран за народен представител от Пазарджик. За дейността му в народното събрание четем „Из Стенографските дневници на XXV ОНС“ и „Биография на Георги Кендеров от сина му Петър Кендеров“.

Едно от събитията с най-голямо обществено значение свързани с дейността на Георги Кендеров като народен представител е участието му в подкрепата на българските евреи. В началото на 1943 г. заместник-председателят на Народното събрание Димитър Пешев, подкрепен от 43-ма народни представители, сред които е Георги Кендеров, връчва на министър-председателя Богдан Филов протестно писмо против изселването на българските евреи. В знак на уважение към този акт името на Георги Кендеров е включено в списък от 164 лица в издадения сборник от организацията на евреите в България „Шалом“.

Georgi Kenderov Image004 Georgi Kenderov Image005
Протокол на Пазарджишкия областен съд за обявяване избора на Георги Кендеров от Пазарджик за народен представител от Първа пазарджишка избирателна колегия на XXV ОНС. 26 ян. 1940 г. Спомен на Петър Кендеров за участието на баща му Георги Кендеров в акцията на 43-мата народни представители от XXV-то ОНС в защита на българските евреи, публикуван във вестник „Еврейски вести“, бр. 3. 15 февр. 1993 г.

На 9 септември 1944 г. Георги Кендеров е арестуван като народен представител на XXV ОНС. На 1 февр. 1945 г. е осъден на доживотен затвор, лишаване от политически права, пълна конфискация на имуществото и без право да упражнява адвокатската си професия. Докато излежава присъдата си в различни затвори, е помилван три пъти. Завръща се в родния си град Пазарджик след освобождаването му от затвора на 12 февр. 1952 г. Лишен от правото си да упражнява адвокатската си професия Георги Кендеров се издържал от рисуване През 1968 г. е назначен за юрисконсулт на Окръжна болница – Пазарджик, където работи до края на своя живот – 24 март 1970 г.

С Решение №243 от 12 април 1996 г. на Върховния съд на Република България Георги Кендеров е реабилитиран заедно с голям брой други депутати от XXV Обикновено народно събрание.

Архивните документи за личния фонд на Георги Кендеров са дарени през 1970 г. През 1993-1996 г. сина му Петър Кендеров дарява нови документи към регистрирания архивен фонд №779. Документите са систематизирани в 37 архивни единици и обхващат периода 1879-1999 г.

Автор: Ивайло Арбалиев
Държавен архив – Пазарджик
Loading...