zala_zona_otkr2.jpg

На тържествената церемония присъстваха кметът на Пазарджик Тодор Попов, президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков, председателят на Сдружение „Пазарджик спортува“ Ренета Камберова, Янислав Марков председател на УС на баскетболен клуб „Хебър-Пазарджик“, Георги Томов – представител на фирмата изпълнител, капитанът на националния отбор по баскетбол Чавдар Костов и част от националните състезатели, почетният гражданин на Пазарджик и председател на Работническия спортен клуб Иван Симеонов, много млади спортисти, възпитаници на пазарджишките клубове и школи.


Иван Симеонов, чието име ще носи залата, е един от инициаторите за изграждане на спортна база „Зоната на здравето“ през 60-те и 70-те години на миналия век. Това е първата Зона на здравето в страната.

През лятото на 2021 година започна реновацията на съоръжението. Ремонтирано е всичко – от покрива до настилките, всичко е ново – съблекални, санитарни възли, конферентна зала, напълно подменена е дограмата, обособени са два входа за зрители, обособени са 150 седящи места с трибуна. Залата е комбинирана за баскетбол, волейбол, бадминтон, което ще реши голяма част от проблемите на спортните клубове с база за подготовка. Приоритетно ще се ползва за тренировки по баскетбол.

Тържествен водосвет отслужи архиерейският наместник на Пазарджик Боян Кочев със свещеници от околията и пожела трениращите в залата да носят нова спортни успехи на Пазарджик.

С благодарност към строителите, архитектите, към спортната общественост се обърна кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той най-силно аплодира 92-годишния Иван Симеонов.

"Скъпи млади приятели, това е направено за вас и очаквам от вас да се стремите да бъдете номер 1, нищо друго не трябва да ни задоволява нас, в Пазарджик. Разчитам на Вас да показвате, че ние от Пазарджик сме най-добрите", призова Тодор Попов младите състезатели. Той благодари на правителството на ГЕРБ, за отпуснатите целево 2 милиона лева, благодарение на което тази зала е факт. Благодари на строителите, защото без техния професионализъм и бърза и компетентна работа, това съоръжение, по думите на кмета, е немислимо. Той се обзаложи, че няма зала с подобно оборудване, която да е построена и оборудвана за 1.5 милиона лева без ДДС. Благодари и на спортистите, особено на баскетболния отбор, който основно ще ползва залата.

"След около месец и половина ще бъде открит малкият басейн, а догодина – другите басейна на територията на бившия градски плаж. Тази зона ще стане уникална като място за спорт, забавление и почивка, още повече е вързана чрез моста с Острова. А с най-високия паметник на Св. св. Константин и Елена, който ще изградим догодина и с ботаническата градина на света този парк ще е най-добрият и в цяла Източна Европа. Затова трябва да ценим всичко това и да мечтаем – това е най-важното. Аз съм щастлив, че ние толкова години в Пазарджик сбъдваме мечти! Да ни е честита залата," каза още Тодор Попов. Той се обърна с благодарност към Иван Симеонов за дългогодишните му усилия, отдадени на спорта в Пазарджик.

"Когато вземахме решение как да я кръстим тази зала в Зоната на здравето, решихме да покажем своето отношение на уважение и признателност към г-н Симеонов, по известен като бай Иван, който е отдал 75 години от своя съзнателен живот на спорта в нашия град - двигателя, локомотива за създаването на тази Зона преди 50-60 години, организаторът и вдъхновителят на най-добрия работнически спорт в Българи, с неоценим принос поколения спортисти да се възпитават и постигат високи спортни резултати", поясни кметът на Пазарджик мотивите за наименоването на залата и добави : "Ние сме щастливи, че тази зала ще носи твоето име, бай Иване!"

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков сподели, че се чувства щастлив и развълнуван., тъй като през последните години не му се е случвало да присъства на откриване на зала.
"Знаете, че времената са тежки, специфични както за спорта, така и за обикновените хора. И в тази връзка много искам от мое име и от името на Българската федерация по баскетбол да поздравя г-н Попов и да му благодаря за това, че в тежки времена, във времена на криза, той успя за кратък период от време да възстанови, да изгради тази прекрасна и модерна зала. Искам да благодаря още веднъж и за това, че баскетбола, баскетболните хора, състезателите ще имат своя дом и нека я изпълнят с емоции", пожела Глушков.

Споделяйки своето притеснение, Иван Симеонов каза: " Спортът беше моят живот.Искам да благодаря на Общинския съвет за тази прекрасна зала. Искам да кажа, че този човек - г-н Попов е основен двигател за развитието на спорта и успехите на спорта в Пазарджик, за изграждането на спортните съоръжения и да се обърна към ръководителите на спорта в страната да следват примера на Пазарджик
Искам още един път да благодаря на г-н Тодор Попов, човекът с голямо спортно сърце, който изведе спорта на Пазарджик не само в страната, но и извън нея. Имам предвид волейболния отбор "Хебър", който представя България на европейско ниво."
Той връчи 4 купи: на отборите по волейбол и баскетбол, на строителя на залата и на кмета Тодор Попов. Купата на кмета на Пазарджик е с посвещение: "На г-н Тодор Попов с благодарност, изиграл основна роля за развитието на спорта в град Пазарджик. Председател на Общинския работнически спортен клуб - Иван Симеонов".

Тодор Попов получи като подарък от капитана на националния отбор по баскетбол Чавдар Костов, топка с автографи на баскетболистите и се пробва веднага с нея пред коша и макар да не му се получи от първия път, похвално е, че не пропуска да поддържа спортен дух.

Zala Zona Otkr6

Zala Zona Otkr7


zala_zona_otkr1.jpg
zala_zona_otkr3.jpg
zala_zona_otkr4.jpg
zala_zona_otkr5.jpg


Loading...