arh20220512.jpg

Новите графити по фасадата на Младежкия дом в Пазарджик доведоха в града ръководството на Камарата на архитектите в България и ръководителя на екипа архитекти – автори на проекта на сградата на Младежкия дом. Обезобразяване, вандализъм, кощунство и невежество – с тези думи архитекти определиха графитите по фасадата на Младежкия дом в Пазарджик. От КАБ са изпратили сигнали до Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, Общинския съвет на Пазарджик и Областния управител на област Пазарджик, като очакват от Министерството да излязат с препоръка към кмета да възстанови фасадата на сградата в предишния вид. Това стана ясно на пресконференция в БТА-Пазарджик, с участието на арх. Владимир Милков, председател на КАБ; арх. Петър Мурджев, председател на РК Пазарджик; проф. арх. д.а.н. Тодор Кръстев -проектант на Младежки дом Пазарджик. Подкрепата си заяви и арх. Георги Сарамбелиев, председател на САБ -Дружество Пазарджик, който не успя да присъства лично поради липсата на асансьор до пресклуба. По телефона се включи и проф. арх. Бойко Кадинов от Университета по архитектура, катедра Обществени сгради.

Всички архитекти заявиха, че е недопустимо рисуването върху камък и че очакват това да бъде поправено, още повече, че се е случило без съгласието на автора на проекта арх. Тодор Кръстев.

От КАБ призовават Министерството на културата да предприеме и действия за предоставяне на статут на недвижима културна ценност на сградата на Младежкия дом. Архитектурната колегия настоява да бъде възстановен оригиналният вид на фасадите на емблематичното здание.

Архитектите критикуват Общината за това, че не е предоставила предварително проекта на специалистите и на обществеността за обсъждане. До Общината е направено запитване по Закона за достъп до информация за реда, по който е възложено боядисването.

Общинският съветник Евтим Янев, който присъстваше на пресконференция, заяви в отговор на отговор на запитване от архитектите, че би инициирал внасянето на проект на Наредба за градската среда, но че очаква от обществеността да бъде по-активна и да заеме позиция.

Архитектите настояват сградата на Младежкия дом да върне предишния си облик, защото със своя силует участва в оформянето на пространствената рамка на площад „Константин Величков“ и заедно със сградите на художествената галерия, бившия профсъюзен дом и театъра подчертават символа на града – Часовниковата кула, така че този символ да изпъкне в централното пространство.

От КАБ-Пазарджик заявиха готовност да сезират по случая и прокуратурата.
Loading...