strongman2022_05c.jpg

  Изключителен хъс и желание да докажат, че наистина са най-силните мъже на България, демонстрираха представителите на Българска федерация силови спортове (БФСС) Strongman в парк остров Свобода в Пазарджик. Атлетите и този път участваха благотворително - за събиране на средства за Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания в град Пазарджик.

Мокрото трасе затрудни максимално участниците при теглене на 14-тонния автобус. Това обаче само мотивира момчетата и във втората дисциплина - „Гигантска кобилица“. Петьо Христов прелетя трасето от 25 метра за под 11 секунди с 320 кг на гръб.

Третата дисциплина „Логлифт“ и „Колелата на аполон“ - обединени в щафета, също се оказа изпитание под парещите лъчи на майското слънце. Въпреки натрупаната умора Петьо Христов отново демонстрира класа на „фермерска разходка“, като буквално изтича 25 метра с две бутилки по 130 килограма в ръце само за 9,5 секунди.

В последната дисциплина, носене на 130 кг.„Кръст“ – една от най-неудобните за изпълнение поради сложността на хвата - Сашо Велинов се справи най-бързо, следван от Вениамин Каравачев, който даде второ време и с това успя да си осигури и второ място в крайното класиране. Бронзът остана за Сашо Велинов а шампионската купа за поредна пета година в Пазарджик вдигна Петьо Христов с 46 точки в актива си.

За първи път се проведе и детски „стронг мен“ турнир, като за десетимата престрашили се малчугани също бяха приготвени изпитания и то в 3 кръга. Децата се включиха с голям дух и показаха завидна воля, като най-малкият участник беше само на 6,5 години. Обръщаха „гигантска“ за тях самите гума, носеха „фермерска“ разходка с малки гири и демонстрираха завидна сила за възрастта си особено при упражнението за сила на хват.

Едно е сигурно, бориха се мъжки вдъхновени от големите атлети и под тяхното менторството успяха да покажат техника и бързина. Както винаги, на всяко състезание има и победител - това е 10-годишният Борислав от Пазарджик, който си спечели страхотен детски таблет.

      

 

Ето и класирането по имена и точки:

      

  1. Петьо Христов - 46 т. (шампион за 5-та поредна година в Пазарджик)
  2. Вениамин Каравачев - 43 т.
  3. Сашо Велинов - 43 т. (равен брой точки, но по-слабо време в сходни дисциплини)
  4. Юрий Божанов - 36 т.
  5. Велизар Митов - 31 т.
  6. Иван Янакиев - 20 т.
  7. Евгени Брейчев - 20 т. (равен брой точки, но по-слабо време в сходни дисциплини)
  8. Атанас Запрянов- 17 т.
  9. Борис Тумбев - 9 т.
  10. Станимир Тодоров- 8 т.

Снимки и информация от Община Пазарджик


strongman2022_05b.jpg
strongman2022_05a.jpg


Loading...