mather_siju.jpg

Чрез куклата се показва отлагането на катран върху тялото на бебето и промяната на цвета на водното съдържание в куклата

 Екипът на РЗИ Пазарджик в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ /ПБПЗ/, Дирекция „Обществено здраве“ за пръв път включи в срещите си с деца своя нов помощник – бременна пушеща кукла - Майката на Сю. Самата Сю също има вече стотици срещи с подрастващите, за да им бъдат демонстрирани нагледно вредите от тютюнопушенето.

След приключване на извънредната епидемична обстановка инспекторите от отдел ПБПЗ поетапно възобновиха дейностите си по профилактика на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, злоупотреба с алкохол и ниска физическа активност. Приключи участието им в последния етап на „Детско полицейско управление“ с обучения тема: „Превенция на зависимостите“. Днес съвместно с НЧ „Н. Й. Вапцаров – 1897 г.“ със съдействието на Нели Радкова – библиотекар, изнесоха презентация пред ученици от 9-ти и 11-ти класове от СУ „Д. Петър Берон“ – Пазарджик на тема: „Защо избирам да/не пуша!“. С учениците се дискутираха: вредата от тютюнопушенето, принципа на създаване на никотиновата зависимост, влиянието на ролевите модели – родители, реклама, кино, литература. Представен им бе „дрегерът за пушачи“ измерващ съдържанието на въглероден монооксид в издишан въздух и съдържанието на карбоксихемоглобин в кръвта. На желаещи ученици се извърши измерване.

Най-атриктавна част от обучението бе участието на бременната пушеща кукла. Учениците нагледно се запознаха с вредното въздействие на цигарения дим от изпушването само на една цигара и видяха отлагането на катран върху тялото на бебето и промяната на цвета на водното съдържание в куклата, съобщиха от РЗИ.

Най-активните участници получиха награди, на децата бяха предоставени здравно-промотивни материали по темата.

Обучението е част от инициативите на отдел ПБПЗ по повод 31 май – Световен ден без тютюнев дим.
Loading...