paraklis_iliyan_kuzmanov.jpg

В празничните дни около Коледа в Пазарджик е бил разрушен параклис, издигнат през 2020 г от социалния предприемач, журналисти и писател Илиян Кузманов. За това пише в писмото си Борислава Тошова, като в деянието вижда духовен тероризъм и желание за всяване на страх.

Около Коледа в центъра на Пазарджик бе разрушен и изчезна Православен Параклис с невероятно ценната икона. Параклисът бе издигнат октомври 2020 година, като бе част от представянето на личната библиотека на Гиньо Ганев, собственост на писателя и журналист Илиян Кузманов. В колекцията, която Илиян откри заедно с личния приятел на бащата на конституцията ни г-н Ганев - председателя на общинския съвет Хари Харалампиев, се намираше изключителното рядка книга „Под Богородичен Покров“. С параклиса Илиян по скица на скулптора Леон Бабачев възпроизвежда в Пазарджик една цялостна композиция от литература и вяра, всичко финансирано само и единствено от него, без е похарчена и 1 ст. от държавен или общински бюджет. Иконата е специално осветена, а параклисът през 2020 година бе открит от кмета на Пазарджик, г-н Тодор Попов и осветен от четирима свещеници, сред които бившия архиерейски наместник и свещеника на Община Лесичово. Това бе параклис, за всички нас гражданите на Пазарджик, място където много от нас се спираха и палеха по една свещичка или просто се обръщаха с молитва или благодарност към чудотворната икона.

Човекът, който постави този параклис в името на здравето и добруването на всички граждани в Пазарджик, нашият писател Илиян Кузманов с идването си в Пазарджик демонстрираше максимата на Ганди, че Промяната трябва да започне от всеки от нас. Отявлен либерал- индивидуалист и човеколюбец Илиян се е наел с не леката задача да проповядва социално предприемачество. Идея базирана на бизнес, лична инициатива и невидимата ръка на пазара. Защитавайки схващането, че ние не трябва да разчитаме на държавата, а напротив първо да изкараме пари и след това с тях да правим неща, които вярваме, че са полезни за обществото ни. Журналист и писател с изразена обществена позиция и анти-тоталитарно настроен, граничещ с радикалното разбиране за свобода, Илиян успя за кратко да генерира доста противници и критици. Като това ражда много заплахи и посегателства, които го принуждават да потърси убежище в Лондон.

В случая фрапантен и стряскащ е един факт, че това не е обикновения вандализъм, на който ние сме свикнали. Това не е градинката или детската площадка, които са разрушени след като са поставени. Тук говорим за Параклис, които сам по себе си бе произведение на изкуството и обявен за обществено значим паметник. Това е не само духовен вандализъм, това духовен тероризъм в центъра на областния град Пазарджик. Подбуден от омразата към един различен гражданин на нашето общество, който ясно заявява, че корупцията е нещо ужасно, че държавата трябва да е от свободни граждани. Журналист, пишещ за мракобесието и фашисткия режим на Путин, журналист имащ смелостта да каже толкова много с високо вдигната глава.

Каквото и да се говори от тук нататък, каквито и лъжи да се изричат, както и да се опитват някои хора да замажат историята, фактът е че никои не би посегнал на Параклис просто ей така, освен ако не е продиктувано от огромна омраза и желание за терор и всяване на страх сред всички нас, които сме повярвали за малко, че можем да бъдем свободни. Факт е че тези, които ще се опитат да заметат историята са тези, които са част от този терор. Факт е че ние не разрушаваме паметници, даже Альоша в Пловдив пазим, незнайно защо… Но знаем и помним кои взривяваха църкви, същите тези, които се крият зад извратеното псевдо християнство на Путин! Извършителите на този акт, тези които стоят зад този акт, да това са терористи, същите като онези другите терористи, с които се бори целия цивилизован свят. Защото освен да всяват страх и подчинение, те друго не умеят.

Борислава Тошова


paraklis_iliyan_kuzmanov2023.jpg


Loading...