babinden_mbalpz2023.jpg

„Раждането е една магия, едно чудо, а ние акушер-гинеколозите сме най-привилигированите хора, които поемаме новия живот за първи път в ръцете си. Благодаря Ви, колеги, за всеотдайността в съвместната ни работа през изминалата година. Пожелавам на себе си и на всички Вас повече здрави бебета и повече щастливи майки през тази година. Нашата цел е да чуем детския плач в първия път, когато поема въздух новороденото и да видим щастливите усмивки на майките. Благодаря Ви за всичко и пожелавам безпроблемни и леки раждания.“С тези думи се обърна началникът на АГО д-р Анна Геворгян към своите колеги и гостите на тържеството, посветено на празника. Тя благодари и на изпълнителния директор на болницата д-р Красимир Темнилов за съдействието, което им оказва. Д-р Темнилов поздрави екипите на двете отделения и им пожела да продължат да дават смисъл на живота на още много родители.

Протойерей Димитър Баташки отслужи празничен водосвет за здраве, а родилката Красимира Илиевска се включи в ритуала по измиване на ръцете на началника на АГО д-р Анна Геворгян и лекарите и акушерките. 34-годишната жена разказа, че живее в македонския град Куманово, но е дошла специално да роди за втори път в МБАЛ-Пазарджик. Дъщеричката ѝ Андреа се ражда на 18 януари в ръцете на д-р Анна Геворгян. Момиченцето тежи 2550 гр. и е с височина от 46см.

От началото на годината в Родилно отделение са проплакали 40 новородени.

През 2022г в АГО НА МБАЛ-Пазарджик са се родили 555 бебета. От тях 299 са момчета и 256 момичета. Родени са 4 двойки близнаци . Най-голямото бебе е с тегло 4850 гр., а най-малкото е тежало 980гр.

Спрямо 2021 година новородените в областната болница са с 45 по-малко.

Бебетата, преминали през Неонатологично отделение през 2022 г., са 728. Това са деца, родени и в други болници в областта Пазарджик, но се е наложило да бъдат лекувани в МБАЛ- Пазарджик. През 2021г. преминалите новородени през отделението са 795.

СНИМКИ: МБАЛ-Пазарджик


babinden_mbalpz2023a.jpg
babinden_mbalpz2023b.jpg


Loading...