zimni2023_palikarov_tp_simf.jpg

48-то издание на Зимните музикални вечери „Проф. Иван Спасов“ беше открито официално снощи. В зала „Маестро Г. Атанасов“ по традиция прозвуча „Рапсодия Вардар“ – едно запомнящо се изпълнение на Симфоничен оркестър -Пазарджик  под палката на Маестро Георги Паликаров.

„За пореден път отново сме в магията на нашите Зимни музикални вечери, което е чудесно, защото за 48-ти път ще отпразнуваме тази добра културна традиция – традиция, която отдавна ни е поставила на картата на България като едно от най-старите, най-хубавите и най-елитните, бих казал, събития за класическа музика в историята на страната ни. Това е така, защото го заслужаваме и защото през годините много хора са способствали това да го има. След две години ще честваме 50 години и това културно събитие да устоява толкова години на предизвикателствата на времето, си е истински подвиг и той се дължи на хората, които през тези години са били съпричастни и най-вече се дължи на това, че градът има нужда от този фестивал и че имаме тези музиканти и Маестрото“. С тези думи кметът Тодор Попов се обърна към Симфоничния оркестър, към музикантите и Маестро Паликаров, за да пожелае музикално дълголетие на оркестъра и на фестивала.

„Гордея се с всички – с публиката, с Маестрото, с когото толкова години сме заедно, с оркестъра, с музикантите, с публиката. Вие в крайна сметка правите нещо много важно, скъпи приятели, вие сте една от добрите визитки, с които Пазарджик се гордее. Вие сте част от интелектуалния елит на нашия град и ние Ви ценим и уважаваме и през годините се опитваме да го показваме, като подкрепяме през всичките тези години Симфоничния оркестър“, каза още Тодор Попов.

Преди откриването на фестивала, във фоайето на зала „Маестро Г. Атанасов“ беше открита изложбата „Симфоничен оркестър - Пазарджик – път с успехи у нас и чужбина“ с фотоси и документи от историята на оркестъра.

Сред официалните гости на откриването беше Областния управител Трендафил Величков.

Спонсори на събитието са Коловаг АД и Телекабел АД.

Първата вечер беше посветена на Сергей Рахманинов - по повод 150 години от рождението на композитора прозвуча Симфония № 2 в ми-минор.

Втората фестивална вечер по традиция е с камерен концерт, като ще имаме удоволствието да се насладим на клавирното дуо Евгения Симеонова и Десислава Щерева, с интегрално изпълнение на произведения за две пиана от Панчо Владигеров.

В третата вечер ще гостуват музикантите Гергана Русекова - мецосопран и Симеон Златков – пиано. Те ще ни дадат възможност да чуем едни от най-хубавите вокални произведения на Франц Шуберт - вокален цикъл „Зимен път".

Фестивалът ще завърши отново с изпълнения на Симфоничен оркестър – Пазарджик под диригентството на Джулио Маразия /Италия/ и солист Еторе Пелегрино /Италия/ - цигулка.

А в концерта – матине от 11.00 часа на 5 февруари ще вземат участие над 50 млади изпълнители от музикалните паралелки и школи в Пазарджик.


zimni2023_palikarov_simf.jpg


Loading...