nikola_furnadzhiev2023.jpg

Тази вечер ще бъде връчена Националната литературна награда за поезия “Никола Фурнаджиев”. Церемонията ще започне в 17.00 часа в галерия „Никола Манев“.

 Тя е учредена през 1981 год. и нейни досегашни носители са: Димитър Методиев, Първан Стефанов, Иван Динков, Иван Цанев, Константин Павлов,  Христо Фотев, Воймир Асенов, Евтим Евтимов и Борис Христов, Никола Инджов и Борислав Геронтиев, Румен Леонидов и Боян Ангелов.

Община Пазарджик изпрати до различни творчески институции и до литературни издателства писма за номинации.

В срока за приемане на предложенията са постъпили 5 номинации.

 Във връзка с провеждането на Литературни дни “Никола Фурнаджиев” 29 - 31 май 2023 г. и връчването на Националната награда за поезия “Никола Фурнаджиев” Община Пазарджик обяви и Конкурс между творците и средношколците от Пазарджишка област в няколко раздела. За  поезия ще бъдат присъдени три награди, за белетристика – една награда, за публицистика – също една и за средношколска поезия – три награди.

Постъпилите материали за съпътстващия конкурс за поезия, белетристика, публицистика са от 4 автори, за раздела средношколска поезия - от 5 автори. Победителите също ще бъдат обявени тази вечер.

Наградата “Никола Фурнаджиев”    се присъжда на български поет за цялостно литературно творчество, постижения и принос към поетическото изкуство.

По изключение  може да бъде присъдена и на чуждестранен автор за особени заслуги към популяризацията на българското поетично слово, лично творчество и публикации, свързани с България, припомниха от Община Пазарджик.

Снимката е от личния фонд на Никола Фурнаджиев в Държавен архив - Пазарджик. Материалите в архива са дарениот съпругата на поета Надежда Фурнаджиева през 1980 и 1983 г. Систематизирани са в 2 инвентарни описа и 235 архивни единици за периода 1905-1984 г.
По повод 120 години от рождението на Никола Фурнаджиев Държавен архив - Пазарджик подготви публикация, посветена на поета, която може да прочетете тук.
Loading...