str3_festet8_2023_.jpg

През почивните дни в Стрелча са проведе третото издание на Фестивала на туризма и етеричните култури. „С увереност мога да кажа, че фестивалът е явление, в което добрите стари традиции се сливат с модерните достижения, за да очертаят успешния път на общината в областта на туризма и балнеологията“, заяви в тържественото си слово кметът на общината инж. Георги Павлов.

Двудневният фестивал започна с презентиране на историята на балнеолечението в Стрелча, качествата на минералната  вода и заболяванията, които се лекуват. Посетителите имаха възможност да разгледат реновираните съоръжения в Градската минерална баня, да присъстват на демонстрация на масажи и  разкрасителни  процедури  с  етерични масла, да дегустират минералната вода.

Медицинският екип на новооткрития Медицински център „Стрелец“ запозна присъстващите с предлаганите медицински услуги и апарати за  физиотерапия.

На откритата лятна сцена в Градския парк имаше концерт на самодейните състави от общината, с участието на трета и четвърта група на ДГ "Д-р Стайко Стайков", певческа група от НУ "Паисий Хилендарски", Денс формация "Олимпея", танцов състав "Усмивки", певческа група "Стрелица" и певческа група "Роден край". На открито беше подредена фотоизложба „Магията на стрелчанската земя“.

Вторият ден на фестивала – 3 юни, започна с ритуала „Розобер“. През целия ден  „Старата розоварна“ бе отворила врати за посетители. Домакините от „Катеко“ предоставиха на гостите си дегустация на продукти от рози.

Дългоочаквана атракция бе кулинарната изложба с дегустация на традиционни стрелчански ястия „Стрелчанска трапеза  с ресторанти „РайЯ“, представена от стрелчанина Веселин Петков.

Вечерният концерт беше с участието на оркестър „Тракия“ и Иво Папазов – Ибряма.

И през двата дни жителите и гостите на Стрелча можеха да посетят„Алеята на занаятите“ и „Алеята на ароматите“, а майсторът на верижния трион Васил Говедарски завърши мечешката композиция, започната по време на миналогодишния фестивал. Така мечешкото братство на Стрелча се увеличи с две малки мечета, пред които много хора си направиха снимка за спомен.

Третият фестивал на туризма и етеричните култури представи традиционната Местна туристическа борса, а в Историческия музей гостува изложбата “Песента на цветята”  акварелни импресии - на Мария Баракова.

Със съдействието на НЧ „Просвещение - 1871“ бе организиран кът за снимки „Стара Стрелча“, където много от гостите си направиха снимки за спомен.


str3_festet_2023.jpg
str3_festet_2023.jpg
str3_festet6_2023.jpg
str3_festet3_2023.jpg


Loading...