pop_gr_banski.jpg

 ДА ЗНАЕМ, ДА ПОМНИМ И ДА ПОЧИТАМЕ

Държавен архив – Пазарджик

 Поп Груйо Тренчов (Бански) – един от ръководителите  на Априлското въстание в с. Баня

 

На снимката горе: Поп Груйо и други участници от четата му в Пазарджишкия затвор през 1876 г. Копие.

 

145-годишнината от Априлското въстание е повод да се обърнем към съхранената документална памет в Държавен архив – Пазарджик. Интересно копие на снимка от албума “Панагюрище – център на Априлското въстание”, издаден от Държавно военно издателство през 1975 г., ни разкрива част от участниците във въстанието от четата на поп Груйо от с. Баня, Панагюрско, на когото отбелязваме 185 години от рождението през тази година.

 

Поп Груйо Тренчов, по-известен като Бански е роден през 1836 г. в с. Баня. Има двама братя – Димитър и Иван и две сестри – Нона и Елена. Учи в местното килийно училище на даскал Леко Брънчев при черквата “Св. Никола”. По-късно с помощта на чичо си Лулчо е изпратен в мъжкия метох в Самоков, за да се подготви за свещеник. През 1854 г. се завръща в родното си село и става учител в килийното училище. Ръкоположен е за свещеник през 1858 г. През съшата година поп Груйо се жени за съселянката си Нейка Мутева, но през 1863 г. остава вдовец с 2 деца. До тази година служи и учителства в селата Ферезлий (Овчеполци) и Кавакдере (Тополидол), а след това се премества в родното си с. Баня. Поп Груйо взема живо участие в обществените работи на селото. Подпомага българското ученолюбиво дружество “Мравка”.

Важен момент в живота на поп Груйо се оказват срещите му с Васил Левски в началото на 70-те години. При своите революционни обиколки Васил Левски посещава с. Баня, като отсяда в къщата на комшията на поп Груйо – Стоян Иванов Каралеев. Свещеникът става член на комитета в родното си село. След смъртта на Левски комитетът не е активен до 8 февруари 1876 г., когато Бенковски посещава Баня за да основе нов комитет. За негов председател единодушно е избран поп Груйо. Той се превръща в един от най-близките съратници на Бенковски по организирането на освободително въстание. Участник е в Оборищенското събрание. В него подвежда под клетва делегатите от ІV Панагюрски революционен окръг. В деня на обявяването на въстанието 20 април поп Груйо обявява и въстание в с. Баня, като повежда чета от около 35 души.

 

В съхраненото в Държавен архив – Пазарджик слово на Цвятко Събев по случай 120-годишнината от рождението на Поп Груйо пише: „Мястото на поп Груйо в Априлското въстание е такова, че той се нарежда вечно с най-революционните дейци по това време. Няма миг в неговата дейност, когато той да се колебае. Това се обяснява отчасти с обстоятелството, че той е син на бедни овчари и мутафчии, сам дълго време е споделял несгодите на своите събратя.”

 Pop Gr Banski Image002

Слово на Цвятко Събев по случай 120 години от рождението на поп Груйо и 80 години от Априлското въстание. 1956 г.

 

След погрома на въстанието се укрива с четата си в гората, но за да спасят съселяните си от гонения се предават и са пратени в Пазарджишкия затвор, а след това и в Пловдивския. През декември същата година при обща амнистия поп Груйо е освободен, но след обявяването на Руско-турската война през 1877 г. отново е заволен и изпратен в Мала Азия, в град Коня. По силата на Санстефанският мирен договор е освободен. На 13 април 1878 г. се завръща в родното си село заедно с Никола Барбалов, Тодор Даскалов и Петко Белоконски. След бурните години поп Груйо остава в родното си село, като през 1897 г. написва “Записки по Средногорското въстание”. През 1908 г., на 72 годишна възраст, поп Груйо Тренчов умира в с. Баня. По негово желание е погребан в гробището на селото, а не в двора на църквата.

 Pop Gr Banski Image003

Pop Gr Banski Image004

Писмо от Панчо Шопов до Цвятко Събев с биографични бележки за поп Груйо – участник в Априлското въстание. 20 юни 1961 г.  

 

Други документи съхранени в Държавен архив - Пазарджик, които разкриват делото и личността на поп Груйо, са: биографични бележки от Делчо Попгруев за дядо му поп Груйо Тренчов от с. Баня (1954 г.); историческа справка от Велко Куйкин за поп Груйо Тренчов и участието на с. Баня в Априлското въстание - 1876 (1991 г.); справка за живота на поп Груйо Бански от Народно начално училище "Поп Груйо" - с. Баня (1984 г.).

 

Ивайло Арбалиев

младши експерт
Loading...