gerb20210618b.jpg

Десислава Танева - министър на Земеделието, храните и горите в третото правителство на Бойко Борисов, заедно с Васил Грудев – доскорошен изпълнителен директор на Фонд земеделие присъстваха на среща със земеделски производители в Пазарджик. На срещата присъстваха още водачът на листата на ГЕРБ-СДС за 13 МИР Пазарджик Екатерина Захариева и кандидатът за народен представител и бивш заместник-министър на Земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева.


В хода на разговора водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Пазарджик Екатерина Захариева изтъкна това, че селските стопани от област Пазарджик са важни и като работодатели и като предприемачи.
„Затова ние от ГЕРБ обещаваме да превърнем страната ни в най-доброто място за правене на бизнес в цяла Европа. Готови сме да въведем принципа за мълчаливо съгласие, като при непроизнасяне на държавния или общинския орган в срок, съответното разрешение ще се счита за издадено и реализацията на инвестицията или дейността може да започне.
Ще гарантираме обслужване на бизнеса на едно гише. Вече няма да се налага да взимате ден отпуск, за да обикаляте за документи. Ще премахнем половината регулаторни режими.“, коментира г-жа Захариева.
След нея, за да направи коментар на областта думата взе д-р Лозана Василева. Д-р Василева коментира увеличаването на аграрния сектор в региона. „Площите, заети със зърнени и маслодайни култури, обхващат около две трети от обработваемата земя, като най-силно застъпени са пшеницата, слънчогледа, ечемика и ориза. През последните четири години отбелязваме ръст на площите със слънчоглед 45%. Отчита се и значително увеличаване на площите с пшеница – 89%.“ Д-р Лозана Василева коментира и възможностите за подпомагане на младите фермери. С казаното от нея стана ясно че над 114 млади фермери са подпомогнати за инвестиции и модернизация на земеделските стопанства. Един от присъстващите земеделски производители на срещата бе 18-годишният Иван Рочев. Младият мъж се занимава със зеленчукопроизводство в района на село Добровница (община Пазарджик) и сподели, че се интересува живо от възможностите за кандидатстване по програми, с които да подпомогне дейността си.
Относно програмата за Развитие на селските райони, г-жа Василева коментира, че до момента сключените договори са на стойност над 28 милиона лева, с които средства са реновирани пътища, спортни площадки, детски градини и читалища. Като друг важен акцент беше засегната темата с напояването. Лозана Василева отбеляза, че то остава приоритет.
„Осигурили сме 50 милиона евро по Програма за Развитие на селските райони за да подпомогнем реновирането и възстановяването на напоителната инфраструктура.“
Темата с плана за възстановяване и устойчивост също бе сред важните акценти от изказването на г-жа Василева. „В плана за възстановяване и устойчивост са предвидени над 800млн лева за да се продължи тази реновация на напоителните системи, за да увеличим напояваните площи с над 1 млн декара.“, допълни още тя.
Десислава Танева от своя страна благодари на всички присъстващи земеделци за интереса и за съвместната работа през годините, като подчерта, че посоката за развитие на земеделието и земеделските практики е в екологизирането и дигитализацията. Дигитализацията в земеделието ще започне с дигитализиране на административните органи, което да облекчи значително процесът по кандидатстване по различни програми за земеделците.
Секторите плодове и зеленчуци, както и животновъдството остават приоритет за ГЕРБ-СДС.
„В новия програмен период се надявам, че ще има допълнителен възможен инструментариум на разположение на националните правителства да засилят подкрепата за малките и средните предприятия. Опитваме се да вземем максимума от това, което имаме като регулаторна рамка от ЕС.“, коментира г-жа Танева. Относно моментните практики на служебното правителство в сектор „Земеделие“, г-жа Танева изрази притеснение относно реваншистките практики, които „освен зрелище не могат да донесат хляб на народа“.
На срещата със земеделските производители присъства и доскорошният изпълнителен директор на Фонд земеделие – Васил Грудев. Г-н Грудев припомни на присъстващите за трите ковид мерки, с които са одобрени, разплатени, оторизирани и сертифицирани 106 милиона лева в рамките на
два месеца. Мерки, които са спомогнали изключително много плавното преминаване на заетите в този сектор през икономическите последици от медицинската криза.
Срещата продължи в неформална обстановка, където в свободен разговор много от присъстващите земеделски производители обмениха опит и идеи помежду си.


gerb20210618.jpg
gerb20210618a.jpg


Loading...