hvurchilo_pe6t1.jpg

Крепостта “Перистера” се преобрази в още по-приказно място, посрещайки парад на хвърчилата. Фестивалът е посветен на децата и птиците. Празникът е организиран от Община Пещера, Крепост „Перистера“ и Библиотеката при НЧ „Развитие 1873“. Участие взеха децата от ОУ ,,Св. Патриарх Евтимий”, ОУ,,Петко Рачов Славейков”, СУ ,,Св. Климент Охридски”, ОУ ,,Любен Каравелов”, Центъра за подкрепа на личностното развитие – Пещера.

Над 80 деца пристигнаха с пъстри хвърчила за да вземат участие в този празник за всички свободни души, за всички мечтатели, за всички, които търсят усещане за безграничност и пространство. Участваха гости от Ракитово, Бяга, Радилово, Козарско, Исперихово, Капитан Димитриево, Величково и Звъничево.

След песните дар от децата от ОДК- Пещера, в небето полетяха гълъби – символ на свобода и мир. Присъстващите станаха свидетели на демонстрации на оригинални и атрактивни модели хвърчила собствена изработка, или избрани от търговската мрежа за случая. Свободно пускане и демонстрации на хвърчила, детски песни, смях и глъч огласиха местността на Гълъбите.

Гости на парада бяха кметът Йордан Младенов и Елена Рядкова- зам.-кмет, преподаватели, родители, близки и приятели на участниците. Младенов пожела на малчуганите безоблачно, ведро лято, изпълнено с много трепетни моменти от срещи с приятели и нови емоции, щастливо детство, здраве и късмет в надпреварата. След проведените демонстрации, участниците с нетърпение очакваха да разберат чие хвърчило е било оценено от журито като най-атрактивно.

Всички участници в лятното занимание получиха грамота за участие от организаторите. Грамота бе връчена на най-малките участници в днешния парад –Костадин Тодоров на 4 г. от Исперихово и Гергана Атанасова на 5 г. от същото село.

За най-атрактивно хвърчило на трето място беше класиран Едис Балакчиев от СУ “Св. Кл. Охридски” в Пещера. Второто място заслужено спечели Хриси Илязова от ОУ “П. Р. Славейков” в Пещера. Първо място зае Ана Кръстева от гр. Ракитово.

Празникът за края на учебната година в началото на лятото, време за ваканция, за приключения и за нови преживявания завърши със сладоледена почерпка за всички участници.

 

 


hvurchilo_pe6t2.jpg


Loading...