3 март 2021

03032021nn 1

Площад „Константин Величков“ днес беше изпълнен с хора, дошли да отпразнуват Освобождението на България. Празникът започна с Благодараствен молебе, отслужен в катедралния храм „Света Богородица“, след което официалните лица поднесоха цветя пред паметниците на героите от национално-освободителните борби. Гости на празника бяха министърът на външните работи Екатерина Захариева, зам.-министърът на земеделието Лозана Василева, народните представители Надя Клисурска, Десислава Тодорова и зам.-областните управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев, общински съветници, кметове на населени места и много граждани.

03032021img7 1

На площада програмата започна с изпълнения на Духовата формация към Симфонично-оперетно дружество „Маестро Г. Атанасов“. Кметът на Пазарджик Тодор Попов, придружаван от девойки в национални носии, издигна националния трибагреник под звуците на химна. Изпълнението на живо на химна на Република България на Пламен Кумпиков и Духовата формация към Симфонично-оперетно дружество „Маестро Г. Атанасов“ направи празника още по-тържествен.

„Трети март е най-ярката дата в календара на всеки българин. Днес е денят в който честваме нашия национален празник – освобождението на България от османското владичество – съдбовен ден, в който преди 143 години в далечната 1878 година в градчето Сан Стефано се подписва така очаквания мирен договор – акт, който от една страна е естествен завършен на незабравими за нас събития, запечатани с героичен патриотизъм, а от друга е денят, който поставя началото на тъй желаното и бленувано бъдеще – изграждането на суверенна и свободна България. В утрото на този ден камбанният звън е в памет на дедите ни – тези, за които свободата на Отечеството бе над всичко!“ Това каза в словото си кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той честити празника на присъстващите и напомни, че не бива да забравяме гордото си минало, „защото и тогава, и днес, и утре, една е нашата обща любов – свободната Майка България!“

В края на официалната част в небето над площада полетяха десетки балони в цветовете на българския трибагреник и гълъби – символ на мира и свободата. Празничката програма завърши с изпълнения на Ансамбъл „Пазарджик“, които събраха край Тортата, както се казва, и мало, и голямо. Затворени от година заради продължаващата и в момента пандемична обстановка, хората днес явно имаха потребност да се почувстват свободни.

03032021nnnn 1

понеделник 17 юни 2013 - 01:00:00
5/5 : 1 глас