RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ за очаквания „Закон за училищното образование и предучилищно възпитание“

Стандарт за учебно заведение, определящ специализирани и  компютърни кабинети, спортни  площадки и салони, басейни и училищно оборудване и помагала.  Досега няма никъде заложено като условие за изучаване на предмет средата на неговото преподаване. Синдикат „Образование“ настоява нормативно да се оформи вътрешната архитектура на учебните заведения и възможния 
гратисен период  за нейното достигане.
Повишаване на ролята на родителите в училищния живот и прецизиране на отговорности и задължения на родителските организации в и извън училище за по – добро българско образование и образователна среда.
Електронно училище, включващо задължително електронен дневник, електронна администрация и ефективна електронна комуникация с родителите, единна електронна платформа, включваща електронни учебници с единно електронно съдържание по учебни предмети.
Задължителна целодневна организация на учебния процес с осигурени класни стаи, кабинети и подходящо обзавеждане за нейното задължително въвеждане. Балансирано редуване на учебен материал и занимания по интереси на учениците с осигурени целеви средства за това.
Лимитиране на извинени и неизвинени отсъствия и категорични административни и финансови санкции за ученици и родители при нарушения.
Нова концепция за кариерно развитие с насоченост към младите учители. Кариерното развитие да се определя не само от възрастта , а от опита и успехите на преподавателите. Обективна оценка при определяне на резултатите от цялостната работа на учителя.
Учителят в центъра на образователния процес с необходимия му кредит на доверие от институции, родители и общественост. Безусловни финансови възможности за квалификация на учителите във всички възрасти, осигуряване на ефективна среда за подготовка на учителя извън класната стая.
Контрол и морал при разходване на държавните и общински средства за образование. Финансова йерархия и прозрачност при определяне на заплатите на учители, директори, регионални инспекторати и министерство, за да се избегнат сега съществуващите аномалии и корупция. Мандатност на директорската длъжност и ефективен контрол и наказания към директори, нарушаващи нормативната уредба в образованието.
Държавно, общинско и частно образование – в конкуренция.  Родителите да ползват държавния стандарт и в частни училища, което ще спре дискриминацията към родителите в техния избор на учебно заведение.
Учебници, учебно съдържание и учебни програми, съобразени с интересите и възможностите на учениците. Новите учебници да се направят от действащи учители, а не от експерти, които нямат поглед към реалната учебна среда.
Стандарт за деца и ученици – със СОП, роми, деца без родители. Сега българското училище доказва как не може да се работи ефективно за децата със СОП, как не достигат ресурсните учители и как обществото ни не е готово да даде равен шанс на тези деца. Не достига специализиран персонал и за паралелките, в които учат ученици от ромския етнос, като броят на учениците в тези паралелки трябва да бъде намален.
Да се „забрави“ митът за безплатното образование, защото то и сега не такова и да се регламентират случаите, при които се събират пари в училище. Това ще овладее скритата корупция и ще внесе ред и спокойствие при много училищни дейности.
     Синдикат  „Образование“ смята, че българското образование не трябва да се гордее от това, че е най – евтино в света, а трябва да се стреми да повиши своето качество.
 

23.01.2012г.                                                       Юлиян Петров

                                                                             Председател


Тази страница е видяна: 1156

 Публикувано от: pamedia на понеделник 23 януари 2012 - 12:49:51

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Синдикат „Образование“ настоява предметът Гражданско образование да е задължителен
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа” е против закриване на училища
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“: За агресията и партньорството в учебните институции
Кунева да удължи ученическата ваканция до 9 януари в цялата страна, предлагат от Синдикат „Образование“ към КТ Подкрепа“
СО „Подкрепа“: Комисията по образование прие само неприоритетните 3.5% за образование
Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа" счита, че закриването на помощните училища е геноцид
1500 лева заплата за учител от септември и 2000 лева за директор иска Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа"
Синдикат „Образование“ за ограничаването на вариантите за учебници до един
Парите за обучението в подготвителен клас не стигат. Нужен е „приемен учител“, смятат от синдикат „Образование“
Бойка Маринска: Над 50 от общо 60 внесени от мен промени в Закона за предучилищното и училищното образование са приети /интервю за в. "Знаме"/Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5384 сек., 0.4530 от тях за заявки.