RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
„Частица от теб може да бъде за някого целия свят”, е темата на конкурс за донорството


Започва конкурс за рисунка, посветена на Европейския ден на донорството, сред децата от 7 до 12 клас, съобщават от РЗИ Пазарджик. Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, която се организира от МЗ и ИАТ с подкрепата на Българския червен кръст, Националната пациентска организация, Българския съюз на трансплантираните, Нов Български университет. Победителите ще бъдат наградени на 22 октомври, когато през тази година ще се чества Европейския ден на донорството.
Темата на конкурса за детска рисунка е мотото на Националната кампания в подкрепа на донорството -  „Частица от теб може да бъде за някого целия свят”. В него могат да участват отделни ученици или цели класове и училища. Ограничения във формата на рисунките, както и в използваната техника няма. Творбите ще се приемат от 15 септември до 15 октомври на адрес: Министерство на здравеопазването, гр. София, пл. „Св. Неделя” 5, За конкурса в подкрепа на донорството. Освен рисунките в плика трябва да има и данни за автора им – име на участника, адрес и телефон за връзка. Творбите ще се оценяват от 6-членно жури. В европейския ден на донорството - 22 октомври, първите трима победители сред индивидуалните и групови автори ще получат предметни награди, осигурени от МЗ и ИАТ, а всички рисунки ще бъдат подредени в изложба. Повече информация участниците могат да получат на тел. 02 / 9301 - 107, 118 или 119.
Оценяването на рисунките започва на 15 октомври. Наградите са предметни – по 100, 80, 70 лева.
Европейският ден на донорството е организиран за първи път през 1996 г. от проф. Филип Морел, който работи в Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантации. Тези сложни операции са единственият шанс за живот на хиляди хора. В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на някакъв орган или тъкани. От 1998 г. Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа. Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави – Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция, Ирландия, Словения, Германия, Грузия. В България този ден се отбелязва за втора поредна година.







Тази страница е видяна: 1233

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 01 септември 2011 - 17:01:59

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Панагюрското златно съкровище може да бъде видяно през почивните дни
Пазарът за животни в Черногорово може да бъде и частен, препоръча д-р Петко Митев
Ето всички имена, които днес празнуват (за да не пропуснете някого)
Благотворителен концерт “Заедно можем повече, нека да дарим частица надежда”
22 октомври - Европейски ден на донорството
Вицепрезидентът М. Поповаще бъде Патрон на Втория международен конкурс за млади оперни певци “Елена Николай”, Панагюрище`2014
В РЗИ направиха сърце от рози в подкрепа на донорството
Здравни инспектори ще засадят рози в подкрепа на донорството
Мирослав Стоянов дискутира с осмокласниците от мг-то по темата „Наркотиците и младите хора”.
Читалищните секретари ще се обучават на семинар по темата за социално значимите заболявания

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5688 сек., 0.4804 от тях за заявки.