pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Данъкът върху лихвите по депозитите не се декларира в данъчната декларация, той е ангажимент на банките
pamedia , четвъртък 03 януари 2013 - 14:13:51 // коментари: 0


Доходите от лихви  по срочни депозити на местни физически лица в търговски банки в страната няма да се обявяват в данъчната декларация за доходите на физическите лица. Законът не изисква гражданите да декларират или да плащат този данък, защото задължение на банката, в която имат депозит е, да го изчисли, удържи и внесе по сметката на Националната агенция за приходите, обясниха от Офиса на Националната агенция по приходите в Пазарджик.

Независимо от това дали дадено физическо лице е длъжно да декларира доходите си на друго основание (например получени доходи от хонорари или наеми), данни за размера на депозита, за начислената и изплатена лихва или дължимия данък върху нея няма да се попълват в данъчната декларация, допълват от НАП. Лихвените доходи по безсрочни депозити и т.нар. детски влогове не подлежат на облагане с данък върху доходите.

Авансово платените  през 2012 г. лихви по депозити, чийто  падеж е през 2013 г. също подлежат на облагане, съобразно правилата на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, припомнят от НАП. Ако например през октомври 2012 г. е сключен договор за срочен депозит за срок от 6 месеца, чийто падеж е през март 2013 г., като лихвата е изплатена авансово през 2012 г., доходът от лихви се счита придобит към датата на падежа през 2013 г. и трябва да бъде обложен. В този пример банката трябва до края на април тази година да начисли данъка и да го преведе по сметката на НАП.

Допълнителна информация за облагането на доходи от срочни депозити може да се получи на цената на градски  разговор на информационния телефон  на НАП 0700 18 700.


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 700Време за изпълнение: 0.5236 сек., 0.4479 от тях за заявки.