RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
На 2 юни е празникът на розата в Стрелча, розоберът започна

розиПразникът на розата тази година в Стрелча ще се чества на 2 юни /неделя/, съобщиха от общината.

Първият празник на розата е отбелязан на 15 юни 1996 година. Организиран е от община Стрелча и „Българска роза- Пловдив” ЕАД. От тогава се  провежда в първата събота на месец юни.

Първата стрелчанска „Царица роза” е Рени Георгиева с подгласнички Мария Мърхова и Недялка Атанасова. Тогава е проведено и първото шествие на младостта, красотата и цветята.

Розоберът в Стрелча започна. В общината има около 6 хиляди декара насаждения с маслодайни рози. Близо 1 000 човека са ангажирани с отглеждането им. Тази година началната  изкупна цена за килограм розов цвят е 3,20 лева - една от най- високите през последните години. В община Стрелча розов цвят се изкупува от 10 фирми. Повечето са от Пловдив, Казанлък и Карлово.

През 2012 година изкупната цена за килограм розов цвят беше между 2.60 и 2.70 лв. Добивът варираше от 500 до 800 килограма розов цвят от един декар, което се равнява на средното за страната количество. През миналата година са достигнати и количества от 1 тон на декар.

За производството на  1 кг. розово масло са необходими  3,5- 4 тона розов цвят. Годишно в община Стрелча се произвеждат около 1,5 тона розово масло.

Насажденията с лавандула в община Стрелча през 2013 са 2 500 декара. През 2012 година килограм лавандула е струвал средно по 1 лев за килограм. Същото количество масло от лавандула е струвал 120 лева.

Маслодайнта роза се отглежда в община Стрелча от най- дълбока древност. Предполага се, че е пренесена от Изтока. Най- разпространената маслодайна роза е от вида „Rosa Damascenа”. Според санскритската литература дестилацията и получените при дестилацията продукти, са били познати на старите индийци. Науката сочи, че и персийците също са познавали розовото масло. Първите по-подробни сведения за дестилацията на розите са открити в съчиненията на арабския историк Ибн Халдин. Той твърди, че розовата вода още от VIII - IX век е важна търговска стока на персийците, която се продавала в Европа, Китай и Южна Индия.


Тази страница е видяна: 1766

 Публикувано от: pamedia на понеделник 13 май 2013 - 17:50:44

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Празникът на розата в Стрелча ще е на 26 май
В Стрелча започна розоберът
20-ти Празник на розата в Стрелча
Демонстрации, розобер и концерт в Стрелча за Празника на розата
Кметът на Стрелча настоява за приемането на Закон за розата
Посланикът на Япония ще е гост на Празника на розата в Стрелча
Програма на Община Стрелча за Празника на розата - 01.06.2013
Ученичка от 10-ти клас за втори път е „Царица на розата" в Стрелча
Стойно Чачов организира нов протест в Стрелча, отменя Празника на розата
Община Стрелча - с наградата на Министерството на туризма „Духът на България“ – Празник на розатаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5644 сек., 0.4797 от тях за заявки.