vaksinirane.jpg

Един от документите, който е сочен като една от причините за нежелание за ваксинация, отпада. От днес вече няма да се подписва информирано съгласие от страна на гражданите преди поставянето на ваксина срещу COVID-19. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг, като уточни, че темата е обсъдена с директора на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията Андреа Аммон при посещението ѝ в страната преди две седмици. Нейното становище е, че няма европейско изискване за такъв документ.

От извършената проверка на нормативната уредба у нас се установило, че не са налице нито правни, нито медицински основания за искане на писмен документ за информирано съгласие за поставяне на ваксина за COVID-19.

„До момента документът е изискван на основание заповед на здравния министър от декември 2020 г. Днес подписах друга заповед, с която отменям изискването за наличие на писмено информирано съгласие, за да се постави ваксина срещу COVID-19, така както не се изисква за никоя друга ваксина в нашата страна“, посочи д-р Кацаров.

Нежелаещите да се ваксинират сочат въпросния документ като желание на управляващите да се откажат от отговорност при възникване на здравословни проблеми, свързани с ваксината.
Loading...