aprilsko_v_str2022.jpg

Снощи беше кулминацията на честванията по повод 146 години от Априлската епопея в Панагюрище с тържествения митинг-заря, а вечерта на 30 април в Стрелча беше направена възстановка на събитията от 1876-та.

В тържественото си слово кметът инж. Георги Павлов подчерта, че Априлското въстание е не само повод да отдадем почитта си на онези светци, обърнали народната съдба, но и възможност за пореден път да преосмислим съдбовните събития от пролетта на 1876-та.

Спектакълът възстановка „Смърт или свобода. Стрелча 1876-та” с автори Мариана Няголова и Енчо Божков фокусира вниманието на стрелчани и гости върху приноса на Стрелча във величавото дело на априлци и често пренебрегваните исторически факти: Стрелча е силен подготвителен център, опожарена и разрушена, тя е първото селище с многодневни сражения и единственото, в което се водят настъпателни боеве със собствена конна чета, помагаща на Клисура и Копривщица, Стрелча е единственото селище, в което цялото българско население се е готвило, одобрило и участвало активно във въстанието, Стрелча е единствената, която продължава борбата до Освобождението с изразено четническо поведение, подчертаха от местната община.

Във възстановката участаха учители и ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий” и НУ „Паисий Хилендарски“, самодейните групи от НЧ „Просвещение 1871” – Певческа група „Стрелица“, певческа група „Роден край“, музикално сдружение „Бащино огнище“ и Клуб „Традиция” от Нова Загора.

 Гости на събитието бяха заместник министър-председателя по климатични политики и министър на околната среда и водите г-н Борислав Сандов, зам. областният управител на област Пазарджик г-жа Петя Цанкова, изпълнителният директор на „Оптикс“ АД и почетен гражданин на община Стрелча инж. Иван Чолаков, директорът на Областна дирекция на МВР старши комисар Петко Шотлеков.

 


aprilsko_v_str2022a.jpg


Loading...