zaba_mogila2022.jpg

Тракийска куполна гробница „Жаба могила“ край Стрелча отново ще приема посетители всеки ден от седмицата, без прекъсване. Кметът на Стрелча инж. Георги Павлов разпореди обектът да отворен за туристи, считано от 20 май 2022 г., независимо отдалечеността и трудните условия за поддържане на всекидневен график, уточниха от местната администрация.

Туристите ще могат да разгледат обекта всеки ден от седмицата, като от понеделник до четвъртък часовете за посещения са от 12.00 до 19.00 часа, а от петък до неделя от 10.00 до 19.00 часа.

Посетителите ще бъдат запознати с любопитните факти около откриването й и с научните хипотези за функционирането й.

Жаба могила е най-голямата сред 300-те могили в землището на град Стрелча и е една от най-големите на територията на България с диаметър 90 м. и височина 20 м.. Уникалният тракийски култов комплекс-хероон с гробница-мавзолей и светилище-храм е част от център на тракийското племе беси, който V-ІVв. Пр. Хр. е съществувал отделно от териториите на одрисите в Казанлъшката долина на царете.

Достъпът до „Жаба могила“ се осъществява по два маршрута – единият откъм главния път, свързващ Стрелча - Пазарджик и втори, по трасето на туристическата пътека от разклона на минерален извор "Банчето" и по протежението на бившите оранжерии. Вторият маршрут позволява използване на МПС.
Loading...