beto2023ac.jpg

Португалската футболна звезда Бето беше гост на Пожарната в Пазарджик, където се срещна с пожарникари и техните деца. „Вашите бащи са герои. Те имат изключително опасна професия. Много често хората не оценяват това, което правят. Моите думи сега са насочени към тях: „Благодаря за това, което правите всеки ден! Вие сте герои!”.

Това заяви Бето, който е гост на Пазарджик по покана на Асоциация „Докосни дъгата“, Община Пазарджик и Сдружение „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“ и участва в поредица от инициативи и събития.

Бето разговаря с малчуганите и техните смели бащи, като един от въпросите, свързан с мнението му за българските футболисти, го подсети за познанството му с героя от САЩ 94 Ивайло Йорданов, който му е бил треньор в юношеския състав на Спортинг (Лисабон). Последва трогателен момент и осъществен кратък видео разговор между двамата, в който те си припомниха мигове от доброто старо време, но и обсъдиха общи бъдещи инициативи.

Бето зарадва децата и огнеборците със снимки и автографи, след което се сдоби с възможността да се почувства като истински пожарникар. Бившият португалски футболен национал облече пожарникарска униформа и се качи на 30-метрова пожарна стълба под окуражителните погледи на всички присъстващи.

Носителят на трофея от Лига Европа с тима на Севиля получи от ВПД началник Борис Стойнов специален плакет "Приятел на РДПБЗН Пазарджик, а той от своя страна подари на домакините си футболна топка с послание и автограф.

Не по-малко емоционална беше срещата на португалския футболен национал Антонио Алберто Бастос Пимпарел или както е известен – Бето, с деца от спортните клубове в в зала “Маестро Георги Атанасов” в Пазарджик.

Както е известно, Бето е в Пазарджик по покана на Асоциация "Докосни дъгата", Община Пазарджик и Сдружение "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува" и участва в поредица от инициативи и събития. Децата и младежите от пазарджишките спортни клубове се интересуваха от абсолютно всичко, свързано с успешната кариера на португалеца.

Един от най-често задаваните въпроси бе: “Меси или Роналдо”, на което Бето отговори: „Аз съм от хората, който работи изключително много и харесвам именно тези хора. В това се крие и отговорът – предпочитам Кристиано, защото Меси е роден талант, докато Роналдо постигна успехите си, благодарение на много труд. Но аз не обичам да сравнявам хората, аз съм късметлия, че играх в тяхното време в продължение на много години.”

Бето разказа и за старта на футболната си кариера: “Като малък на първата ми тренировка аз не бях вратар, а дясно крило. Умеех да боравя с топката, но бях нисък и по-пълен. Треньорът ми каза – ти трябва да можеш да тичаш, а ти не можеш да тичаш. Щом е така, отивай на вратата. И така повече от 30 години бях вратар.”

На въпрос, кой е бил неговият идол, Бето отговори: “Нямах идол, но имах добри примери и един от тях е Джанлуиджи Буфон. Аз исках да го направя по моя начин, да бъда себе си. Вижте, в края на деня, всеки един от нас и вас, се прибира вкъщи и всеки един е различен. Няма двама еднакви вратари, нито еднакви хора...”

Португалецът сподели и някои лични преживявания от живота си. Неприятен момент е, свързан със смъртта на баща му: “В деня, в който подписах договор с един от клубовете ми, почина баща ми. За мен това бе ужасен шок, защото баща ми беше моят герой. След смъртта му трябваше да избера – дали да продължа да следвам мечтите си, или да падна на дъното. Избрах да продължа да преследвам мечтите си.”

Бето говори още за дисциплината, която се изисква, за да бъдат постигани успехи – независимо в коя сфера на живота. Както и посъветва младите си наследници във футбола: “Училището е много важно, защото не всички от вас ще играят в Реал Мадрид или Манчестър Юнайтед. Училището е План Б, а вие винаги трябва да имате план Б.

Най-важното, което искам да знаете - независимо дали става въпрос за спорт, рисуване, музика, художествена гимнастика, вие трябва да имате страст към това нещо. Не можем да загубим страстта от играта, ако говорим конкретно за футбола. Трябва ни страст, трябва да играем на улицата без телефони и социални мрежи. Играйте заедно, наслаждавайте се на играта, има време да комуникирате в социалните мрежи.”

Срещата завърши с много снимки и автографи, които Бето раздаде на присъстващите. Той е участник на три световни първенства (2010, 2014, 2018), едно европейско първенство (2012), печели 2 пъти Лига Европа със Севиля, 1 път турнира Купа на Нациите с Португалия, има шампионски титли с Порто в Португалия и Клуж в Румъния.

Бето бе специален гост на тържественото честване на Трети март в Пазарджик, а след това направи първа копка за засаждане на растение в “Градините на света” в парк-остров „Свобода” заедно с кмета Тодор Попов. След това вратарят посети футболния Хебър, както и някои от спортните обекти в града.


beto2023aa.jpg
beto2023ab.jpg
beto2023ae.jpg
beto2023ad.jpg


Loading...