chudesia2023.jpg

На 22 и 23 април в София се състоя 22-ра Национална среща-семинар на хореографите и специалистите работещи в сферата на фолклора, на която се връчиха и Сертификатите за „Представителен ансамбъл на Фондация „Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – България“ (CIOFF® България) - . Двата фолклорни състава към Младежки дом – Пазарджик, ПТС „Чавдар“ и ПТС „Чудесия“, бяха удостоени със званието Представителен, което е защитено до 2026 г.

CIOFF® България е представител на Международната фолклорна организация  CIOFF от 1999 г., която е основана във Франция през 1970г. и работи за опазване, съхраняване и популяризация на традиционната култура на народите и етносите. Представена е в над 110 страни от 5 континента. Тя е официален партньор на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство на човечеството от 2015г.

След броени дни, на Световния ден на танца – 29 април,  ПТС „Чавдар“ и ПТС „Чудесия“ стават част от грандиозния спектакъл ЗАЕДНО в зала 1 на НДК. Най-мащабния фолклорен концерт в историята на българското танцово изкуство събира 1342 танцьори от всички краища на България. Мащабният проект е продуциран и режисиран от хореографа на ансамбъл „БЪЛГАРЕ“ – Христо Димитров. Организатори са Асоциация на хореографите в България, фондация „БЪЛГАРЕ“ и „Фест продакшън“.
Loading...