iliya_mihailov.jpg

Илия Михайлов посвети наградата си на децата на България

 

Вестник "24 часа" раздаде наградите "Достойните българи на годината" на хора, които с инициативите и действията си са помогнали, дарявали, следвали каузи. Инициативата е в сътрудничество с Българската национална телевизия.

Награди получиха хора, спасили живот, дарили средства, участвали в каузи. Сред тях е и пазарджишкият преподавател по история, автор и блогър Илия Михайлов. Той беше отличен за една от многото си кампании – за продажбата на една от неговите книги с благотворителна цел – за децата в Онкологичното отделение в Пловдив.

„Когато с една от моите книжки направихме благотворителна кампания и събрахме 5 хиляди лева, на мен ми се сториха доста пари. Тогава лекарите от Онкохематологията в Пловдивската болница ме попитаха за какво искам да ги даря. Казах им, че не зная и те да решат. Оказа се, че тези пари ще стигнат само за 2 месеца за лекарството на едно от децата. Тогава, а и след това, си дадох сметка за стойността на парите. Посвещавам тази награда на децата на България - най-ценното, което имаме, и на всички достойни българи!“. С тези думи Илия Михайлов се обърна към публиката по време на награждаването, а камерите не скриха сълзите в очите на присъстващите.

Екипът на ПАмедия пожелава на Илия Михайлов здраве, вдъхновение и много светлина по пътя към доброто, което прави.

Сред наградените тази година е шестокласникът Никола Байкушев, който потуши пожар до езерото Вая. Малкото момче носи 200 кофи с вода притеснен, че пожарът е до жп линиите и може да мине влак и да стане взрив. Отличието бе присъдено и на Теньо Попминчев, който обучава със свои средства млади българи в Калифорния. Той е ученик на Теодосий Теодосиев и бе класиран в топ 10 на учените по света. Прави научна лаборатория за рентгенови лазери, управлява своя в Сан Диего. Сред наградените е и Владимир Симеонов, който върна загубени 70 000 евро на възрастна двойка от Стара Загора. Те са ги събирали за апартамент на сина си и са били отчаяни: "Изгубихме живота си". Предложили са му от благодарност част от парите, но той е отказал. Отличен е и още един учител -  Димитър Гилев от Свиленград, също учител по история и блогър и обявен за Будител на 2022 г. от БНР. Награда получи и Шукри Халилов, който събра пари за шест кладенеца в бедни и безводни села в Нигерия, Уганда и Кения. Местните са толкова благодарни, че слагат табели навсякъде откъде е дарението. Сред наградените е и Георги Соваджиев от Ямбол, оказал първа помощ на пострадалите пътници в тежка катастрофа с автобус на пътя Тополовград - Свиленград.

Общо 34 българи бяха отличени в 20-то издание на „Достойните българи“.
Loading...