20230519krum_georgiev.jpg

На тържествено заседание по повод Празника на града общинските съветници удостоиха двама наши съграждани със званието „Почетен гражданин на Пазарджик“ – гросмайстор Крум Георгиев и литературният критик Никола Иванов.

 „Велика игра е шахматът, но досега някак оставаше по-встрани, защото се бяхме вторачили в така наречените по-популярни спортове. Но с колегите, обсъждайки кандидатурите, решихме, че е време да оценим и един човек, който цял живот е отдаден на шахмата и който е постигнал такива резултати, които малцина постигат и то в най-умната и интелектуална игра на света, наречена шахмат“.  С тези думи кметът на Пазарджик Тодор Попов се обърна към гросмайстор Крум Георгиев.

Гросмайстор Крум Георгиев е многократен държавен отборен шампион, победител в множество международни прояви, с изключителен принос за пазарджишкия и националния шах.  „Г-н Георгиев, Вие вече сте част от историята на града ни, оценил най-достойните си хора! Да сте жив и здрав!“ Това каза Тодор Попов, поставяйки на рамото на Крум Георгиев лентата с надпис „Почетен гражданин на Пазарджик“.  

„Радвам се за това, че съм втория отличен почетен гражданин шахматист след нашия съгражданин Теодор Траянов. Благодаря на всички, за дадената оценка. Нашата дисциплина изисква пълна всеотдайност и не може с половинчати мерки да се постигнат високи постижения. Затова благодаря на всички шахматни деятели, на общинските съветници и на представителите на местната и държавната власт за високото отличие. Желая на всички весел празник!“. Това пожелание отправи Крум Георгиев от трибуната на Общинския съвет, където по-рано днес се състоя награждаването му.

Катя Бузник


20230519krum_georgiev2.jpg
20230519pochetni2.jpg


Loading...