mitropolit_nikolaj_pam_brok.jpg

Този паметник, паметник на ген. Николай Брок, е паметник и на всички, отдали живота си за вярата и свободата на отечеството ни, е свидетелство, е отображение на оня паметник, който Светата българска православна църква изгражда в душата и сърцето на нашия народ. Това е вечният молитвен спомен - от освобождението ни от турско робство до днес. И докрая на света ще пребъде благодарствената ни молитва. Нито за миг ние не сме престанали да се молим за вечния и блажен покой на император Александър II - цар Освободител, и за всички войни, дали живота си за вярата и свободата на отечеството ни .

Да молим Бог да благослови с благоденствие нашите два народа - българският и руският - православни, славянски народи. Да пребъде и този паметник, та чрез него пребъде вовеки благословен споменът за героите на нашата свобода.

Това каза в обръщението си Пловдивският митрополит Николай, след тържествения водосвет, който отслужи в съслужение със свещеници от Светата Пловдивска Митрополия при откриването на паметника на освободителя на Пазарджик ген. Николай Брок.

Лично генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, прие почетния караул в чест на героя от Руско-турската Освободителна война.

В тържествената церемония участваха и зам.-кметът на Пазарджик Петър Петров,   представители на Посолството на Руската Федерация в София, водени от Нейно Превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова – Посланик на Руската Федерация, президентът Георги Първанов, кметът на Пловдив Здравко Димитров, почетният консул на Руската Федерация Георги Гергов, представители на местната администрация и на русофилски организации,  граждани.

Паметникът официално бе открит от посланика на Руската Федерация Елеонора Митрофанова и зам.-кмета на община Пазарджик Петър Петров. Той е дело на скулптура Спас Киричев, чиято работа бе специално отбелязана от Митрофанова. Тя, както и митрополит Николай, изказаха и специални благодарности към инициатора и основен дарител за изграждане на паметника инж. Георги Делчев. "Да благодарим отечески, вседушевно на г-н Георги Делчев, който е уверявам ви , верен син на България и на Светата ни църква, живее с живота на църквата, той е добър дарител и спомоществовател", увери Пловдивския митрополит и благопожела на управителя на "Еко Хидро -90" и неговия дом Бог да въздаде здраве, благоденствие и душевно спасение.

 


voenni_raport_2021b.jpg
gen_brok_2021.jpg


Loading...