RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Пилотен проект на Министерство на здравеопазването в Пазарджик

    Проектът „Посока: семейство” е насочен към подготовка за преструктурирането на Домовете за медико-социални грижи за деца от 0 до 3 години започна в осем пилотни общини – София, Русе, Пазарджик, Перник, Пловдив Габрово, Монтана и Търговище. 
Осъществяването на проекта е  с финансовата помощ на ЕСФ от Министерство на здравеопазването по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Партньори са Държавна агенция за закрила на детето и Агенция за социално подпомагане. Проектът е с продължителност 32 месеца и ще завърши през юни 2014г. След приключването му, дейностите, които са били негов обект в пилотните общини, ще станат основа и приложим модел за деинституционализацията на останалите домове в страната.
          Домът за медико-социални грижи за деца в гр. Пазарджик е един от пилотните домове, в които предстои да се осъществят подготвителни дейности по извеждане на децата от институцията. За целта е сформиран мултидисциплинарен екип  от експерти, с различна квалификация и опит. Работата на екипа ще се ръководи и координира от местен координатор и включва представители на отдел „Закрила на детето” в дирекция  „Социално подпомагане”, служители в  дома за деца от 0 до 3 години,  представител на Регионална здравна инспекция и от  общинска администрация.
         В рамките на настоящото проектно предложение за пръв път в България се подхожда систематизирано към подготовка за трайното преустановяване на дейността на ДМСГД във вида, съществуващ до момента. Фокуса е изцяло върху интересите на детето. Неговият живот, здраве, цялостното физическо и психическо развитие  които са от първостепенно значение и заемат централно място в грижите  за децата.
В хода на проекта ще бъде актуализирана оценката на потребностите на всяко дете, настанено в дома. Ще се оцени способността на семейството да полага грижи за него. Ще се проследи защо детето е настанено в институция и какви са възможностите то да се реинтегрира в семейна среда. Целта е да се определи най-подходящата форма на семейна грижа за всяко дете – връщане в биологичното семейство, настаняване при роднини, осиновяване, приемна грижа и в никакъв случай преместването му от една институция в друга. Ще се планира пакет от услуги, необходими за подкрепата на детето след връщането му в семейна среда.
Ще се разработят актуални регионални планове за деинституционализация на децата от целевата група от пилотните институции. В тях ще бъдат планирани за създаване конкретни нови и иновативни услуги, нужни за осигуряване на най-добрия интерес на всяко дете и правото му за живот в семейна среда.
           Ще се определи начинът за алтернативно използване на сградата на дома за предоставяне на новите услуги. Ще се намерят варианти за пренасочване на опитните членове на персонала за работа в тях.
          За подкрепа на цялостния процес на национално ниво е създадено Експертно звено по  деинституционализация което ще осигури и гарантира на национално ниво изпълнението на дейността в пилотните области. Местните координатори по проекта ще съдействат за ефективен процес на проучване и планиране по места

Лиляна Стоянова
Местен координатор проект Посока: семейство


 


Тази страница е видяна: 664

 Публикувано от: pamedia на сряда 02 май 2012 - 17:33:59

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Министерство на здравеопазването организира национален ученически конкурс „Посланици на здравето“
Удължен е срокът на проект „Специализация в здравеопазването“
Правителството прехвърли Селското от Земеделското министерство на Община Пазарджик
Екатерина Захариева и д-р Даниела Дариткова бяха кататегорични в Пазарджик, че пациентите, а не финансовите резултати, трябва да са в центъра на здравеопазването
Община Пазарджик чака пари от образователното министерство за ремонта на прогимназията в Черногорово
Община Пазарджик иска вилата на бившето Външнотърговско министерство на Цигов чарк и други още 6 държавни имота
Просрочените задължения на Община Пазарджик намаляват с близо 400 000 лв. към 30 юни спрямо същия период на 2016 г. по данни на финансовото министерство
Веселин Марешки: Здравеопазването има нужда от революция, а не от промени на парче
Доц. д-р Стайко Спиридонов получи почетен знак на КРИБ за принос в здравеопазването
Медицинските сестри искат от министъра на здравеопазването яснота по бюджетната рамка 2020

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5546 сек., 0.4737 от тях за заявки.