RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Асоциация "Култура" има амбицията да обедини усилията на културните институти и автори

Инна Церовска Не са малко  институтите на културата в гр. Пазарджик, различните творчески съюзи  и дружества, клубове, които създават културни ценности. Но почти всички работят самостоятелно. В града се създават разнообразни културни ценности. За да бъдат обединени и представени като цялостен продукт на културата на град Пазарджик и неговите творци, група ентусиасти, представители на културните институции и автори, се заеха с нелеката задача да интегрират дейностите чрез създаване на едно сдружение – „Асоциация Култура“ – Пазарджик, разказа Инна Церовска, която е избрана да представлява сдружението.

За немногото месеци на своето съществуване сдружението реализира няколко сериозни проекти. Представители на пазарджишката културна общност  бяха поканени от г-жа Виолета Дулчева и г-жа Елена Острика, Президент на Асоциация „Център на артистите – Салернитани” да учавстват в ХІІ-ти Международен конкурс „Ла Пиецетта – 2012“ в гр. Салерно в областите поезия, изобразително изкуство, музика, фотография, кино и получиха награди.
В края на месец октомври 2012г. в гр. Салерно, Италия беше подписано двустранно споразумение за сътрудничество между  Асоциация Култура – Пазарджик и Асоциация „Център на артистите – Салернитани”. Целите на двете културни общности са да установят и регламентират взаимовръзки помежду си за духовното опознаване и обогатяване на творците от двете страни, за приобщаването им към културните забележителности и постижения в миналото и настоящето, както и за реализация в бъдещето, съобщи Инна Церовска.
Асоциация Култура беше подкрепена в осъществяването  на този свой проект от Община Пазарджик  и лично от кмета Тодор  Попов.
При проведена официална среща в Община Салерно със заместник-кмета и завеждащия отдел "Култура", в която се обсъдиха насоките в областта на културата и сътрудничеството в бъдещи съвместни проекти. Представена беше поетичната книга „L`attesa” /”Очакване”/, обединила поезията на поети от пазарджишката общност.
Но  може би най-голяма гордост за новосъздадената  „Асоциация Култура” е бронзовия  медал, с който беше удостоена Виолета Дулчева, един от основоположниците на сдружението, посочи Инна Церовска. Правителствената награда на Сената на Република Италия й беше връчена в Палаца – Мадамо в Рим за изключителен принос за популяризиране на българската култура в Италия и създадения културен мост между двете страни.


Тази страница е видяна: 511

 Публикувано от: pamedia на сряда 07 ноември 2012 - 12:32:52

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Ден на книгата в Стрелча - със срещи с местни автори и автори на издателство "Буквите"
А.Р.И.З.-7 има амбицията да изгради Център на занаятите в с.Бъта
До 6 месеца ще има конкурс за директори на всички общински и регионални културни институти
Гинче Караминова: България трябва да обедини силите си и на 5 октомври да гласува за ГЕРБ
Община Пещера отмени културните прояви за юли и август
В сряда откриват изложба, организирана от Областния управител в партньорство с културните институции
ГЕРБ ще насочи усилията си в социалната сфера
Евстатиев обедини БСП, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и ДПС. Обречени сме на успех още на първи тур, заяви кандидатът за втори кметски мандат на Стрелча
Усилията на Гинче Караминова за местно радио в Пазарджик се увенчаха с успех
Бойка Маринска обеща от РБ да продължат усилията за увеличаване на парите за българското образованиеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5694 сек., 0.4845 от тях за заявки.