pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Маргарита Иванова - По повод 55 годишнината от организирания художествен живот
pamedia , четвъртък 13 октомври 2011 - 17:05:23 // коментари: 0

 
    За  поредна година на  18 октомври 2011 година ще се открие традиционна годишна  изложба на Представителството на Съюза на българските художници в град Пазарджик по повод патронния й празник Св. апостол и евангелист  Лука. Тази година тя съвпада с 50 годишнината от правното й узаконяване със статут на ГРУПА НА СБХ.

 Датата  е заявена от предишното ръководство на Представителството на СБХ с председател Елеонора Хаджиниколова  и е заложено в плана на галерия „Георги Машев” още в началото на тази календарна година. По повод  годишнината  има отправено писмо до Изпълнителното бюро на СБХ с изх. № 11/ 28.01.2011г. за финансово обезпечаване за издаване на каталог.

    В хронологичен ред ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО на СБХ Пазарджик е продължител на ГРУПАТА НА СБХ Пазарджик и се състои само от членове на Съюза на българските художници, които са 26. Това са: Александра Кисовска, Бранимир Манушев, Васил Петров, Георги Веселинов, Димитър Копривщенов, Димитър Маламски, Добрин Гочев, Евгения Панчова, Елена Лютакова, Елеонора Хаджиниколова, Здравко Здравков, Иван Караджов, Иван Тодев, Илия Тончев, Константин Анастасов, Костадин Маджаров, Люлин Търкаланов, Манол Панчовски, Маргарита Иванова, Марин Маринов, Методи Пешунов, Нейчо Дойчев, Петър Бажлеков, Спас Киричев, проф. Стефан Лютакови  Стоимен Стоименов, колеги доказали своя професионализъм на национално  ниво. Именно интересите на тези колеги е длъжно да  защитава и отстоява ръководството.

    Съюзът  на българските художници (СБХ) е образуван през 1932 година при обединяването на няколко дружества и е единственото професионално сдружение на художници в България.

    Във вестник „Юбилейна палитра”, издаден през 2006 година Ненка Евлогиева пише: „Учредяването на групата на художниците в Пазарджик става на 21 януари 1956 година на събрание в отдел „Просвета и култура” на градския народен съвет. На събранието присъстват представители на Съюза на българските художници Веселин Стайков и Иван Гецов…………. Важен факт в биографията на групата е правното й узаконяване, с което й се предоставя статут на ГРУПА НА СБХ. Събитието се предхожда от вътрешен преглед, редуцирал състава й до 17 човека и извършен от специална комисия на СБХ през 1961 г., в чийто състав са били Асен Василев и Васка Емануилова.”

    Тази  ГРУПА НА СБХ от 9 март 1989 година се преименува в СБХ - Дружество Пазарджик с председател Методи Пешунов, по късно се сменя наименованието – ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО на СБХ – Пазарджик с председател Нейчо Дойчев.

    „Организираният художествен живот на нашият Съюз извън София до голяма степен зависи и от дейността на структурите ни по места – така наречените Представителства на СБХ в различни градове на страната. Те имат свои ръководства, развиват своя дейност според приетия правилник, …” из доклад на Ивайло Мирчев на 16 редовно общо събрание на Съюза на българските художници на 14 април 2011 г.

    Сдружение „ДРУЖЕСТВО НА ПАЗАРДЖИШКИТЕ ХУДОЖНИЦИ“ е регистрирано  с решение No 3487 от 04.07.1991 г. на ОС-гр. Пазарджик и няма нищо общо със Съюза на българските художници и с неговата история.

    ПОЛИТИКАТА  НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА СБХ Е ДЕЛО НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪЮЗА, А НЕ НА ХОРА ИЗВЪН НЕГО.
 

    Маргарита Иванова

      председател  Представителство  на СБХ Пазарджик


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 604Време за изпълнение: 0.5035 сек., 0.4280 от тях за заявки.