prok_protest.jpg

Пред съдебната палата в гр. Пазарджик се състоя мълчалив протест на прокурори, следователи и служители от Окръжна прокуратура и Районна прокуратура – Пазарджик. Те излязоха, за да изразят несъгласието си в промените на Закона за съдебната власт, като подкрепа на становището на ВКП.

В позиция на Ръководството на Прокуратурата на Република България се заявява, че се нарушава принципът за разделение на властите. „Смятаме, че опитите чрез спешно лобистко "законодателство" да бъдат унищожени най-ефективните и ефикасни структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по грава I от НК (основно шпионаж и тероризъм) не е в интерес на българските граждани и общество. Идеите за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и възстановяване на т.нар. Живкова конституция от 1971 година могат да бъдат в интерес само и единствено на обвиняеми и подсъдими лица със сериозен финансов ресурс придобит по престъпен начин, а вероятно и на чужди национални интереси”, се казва още в позицията на Прокуратурата.

Прокуратурата на Република България ще уведоми европейските институции за опасността от нарушаване на върховенството на правото в Република България и реалната угроза от заличаване на постигнатия от страната ни напредък в областта на правосъдието и вътрешен ред.


prok_protest2.jpg
prok_protest3.jpg


Loading...